Za kolaps v Pardubicích padly pokuty

Pardubice - Pokutou pro úředníky skončily spory o špatně naplánované práce na pardubických silnicích. Největší dopravní kolaps posledních let, který způsobily souběžné uzavírky páteřních komunikací hned ze tří směrů, trvá ve městě už týdny. Nyní kraj i magistrát uznaly svou chybu.

Silničáři pracují hned na několika páteřních silnicích. Omezený je příjezd z Přelouče i Chrudimi. Klíčová spojnice z Hradce Králové, kde denně projede 16 tisíc aut, je uzavřená úplně. „Provoz by měl být spuštěn v pondělí ráno,“ přislíbil ředitel krajské správy a údržby silnic Miroslav Němec. Až do zprůjezdnění výpadovky na Hradec Králové budou dopravu na komplikovaných křižovatkách v Pardubicích řídit policisté.

Všechny stavby ve stejném termínu povolil pardubický magistrát. Úředníci kraje zase nevhodně naplánovali výměnu asfaltového povrchu. Obě instituce se dostaly do ostrého sporu. „Je to kritická situace. Na vině jsme my i kraj, protože jsme podcenili situaci,“ připouští náměstek primátorky Michal Koláček (SPP).

Úředníky, kteří rekonstrukci silnice naplánovali, kraj potrestal. „V oblasti dopravy už těch problémů bylo tolik, že to nešlo přehlédnout,“ řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)