První muzeum vltavínů na světě je v Českém Krumlově

Český Krumlov - V Českém Krumlově otevřelo Muzeum vltavínů a je tak vůbec první svého druhu na světě. V mimořádně zabezpečených prostorách vystavuje vzácné kameny zapůjčené samotnými sběrateli. Jih Čech patří mezi nejbohatší naleziště. Působí na nich ale hojně i černí hledači. Za 20 let už po nich zůstaly zničené desítky hektarů lesů i polí.

Vltavínů (někdy také nazývaných „přírodní sklo“), je v muzejních sklepích umístěno na dvě stě. Muzeum otevřelo 20. června v Panské ulici. Expozice je koncipována jako interaktivní. Návštěvníci se například dozví i podrobnosti o vzniku těchto kamenů - vltavíny se utvořily před miliony let po dopadu meteoritu.

Vltavíny jsou lákadlem rychlého výdělku

Kromě geologických firem se na tyto kameny zaměřují i tzv. černí kopáči. Ti už zničili třeba lesy u Chlumu nad Malší. V zemi vykopali stovky až dvoumetrových děr. Policisté kopáče sice pokutují, to je ale neodrazuje se na místa vracet. „Za první pololetí máme 20 případů,“ uvedl Milan Bajcura, mluvčí Jihočeského policejního ředitelství.

Podle kriminalistů kopáče motivují především rostoucí ceny vzácných kamenů. Například cena zhruba 8 centimetrů velkého vltavínu se na trhu pohybuje kolem 30 tisíc korun. Svou roli hraje i zvyšující se nezaměstnanost. Jediným řešením je podle zástupců obcí legální těžba. Teď se na ni připravuje právě netolická radnice, dolaďuje smlouvy s firmou, která naleziště ohlídá.

Muzeum vltavínů (zdroj: ČT24)