V Krkonoších změřili síly nosiči

Krkonoše – Do Krkonoš se znovu vrátili nosiči. Tradiční řemeslo, které z nejvyšších českých hor před půl rokem zmizelo, dnes provozuje jen pár nadšenců. Dnes mezi sebou změřili síly. Svým výstupem na Sněžku zároveň zahájili letní turistickou sezonu.

Pět žen, sedmnáct mužů a víc než tuna nákladu, který je potřeba dopravit až na Českou poštovnu na Sněžce. A protože lanovka nejezdí, nezbývá než protáhnout nohy a nasadit krosny. „Je pravda, že nám to nahoru vynesou. Ale v létě už to není takový problém jako v zimě, kdy jsme opravdu museli vynést všechno na zádech. Teď to má spíš sportovní charakter,“ míní majitel České poštovny Milan Blaha.

Cesta Obřím dolem patří k nejnáročnějším. A přesto někteří se čtyřiceti kily na zádech dokonce běželi. Osmikilometrový výstup s převýšením víc než 800 metrů dnes zvládli ti nejrychlejší za hodinu a dvacet čtyři minut. „Letos byla hodně těžká střední část, kde je ten kopec opravdu prudký. Jak jsou tam naskládané ty kameny, tak to není úplně příjemné a lýtka opravdu tahají,“ komentuje vítěz závodu Miroslav Duch.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Osmdesátiletý pan Hofer je poslední z pravých krkonošských nosičů, s prvním nákladem vyrazil už v šesti letech. Na dřevěné krosny si tehdy dospělí nakládali zhruba 90 kilo. „Za první republiky byli placení od kila, nebylo to tak špatné. Ale po válce už jsme měli měsíční plat, a to už nebylo nic moc, ve starých penězích tak čtyři a půl tisíce,“ vzpomíná bývalý nosič Helmut Hofer z Velké Úpy.

Rekord dosud stále drží otec pana Hofera. V roce 1944 vynesl sám na Sněžku ocelovou rouru, která vážila 168 kilogramů.