Uklidní napětí v Novém Bydžově posily z Nechanic?

Hradec Králové - Situaci v Novém Bydžově na Královéhradecku, kde si lidé stěžují na nárůst kriminality ze strany některých Romů, přímo na místě řešilo vedení krajské policie. Slibu navýšení počtu policistů se město nedočkalo. Na druhou stranu se však prý nemusí obávat ani snížení. Do Nového Bydžova by také měly zajíždět posily z nedalekých Nechanic.

Kriminalita ve městě podle starosty Pavla Loudy roste a jak tvrdí, můžou za to hlavně Romové. Lidé proti nim sepisují petice, necítí se bezpečně. Vlnu rozhořčení mezi obyvateli vyvolalo nedávné znásilnění jednadvacetileté dívky. „Musí se přijmout taková opatření, aby se lidi nebáli chodit na veřejnosti,“ upozorňuje starosta Nového Bydžova Pavel Louda. „Atmosféra ve městě je velmi napjatá. Starosta nenazval pachatelem jednoho Roma, nazval nás tak všechny,“ říká obyvatel Nového Bydžova Štefan Mital.

Policie říká, že Nový Bydžov, co se hlášených trestných činů týče, nijak zvlášť z republikového průměru nevybočuje. Požadavek radnice, aby vzrostl počet policistů, považuje za nereálný. „Máme zde šestnáct policistů a ti v Novém Bydžově zůstanou,“ uvádí ředitel Policie ČR Královéhradeckého kraje Petr Přibyl.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Změnu k lepšímu ale policie Novému Bydžovu přesto slibuje. Díky organizačním opatřením se totiž budou v Novém Bydžově využívat také policejní posily z Nechanic. „Neměli bychom na tom být hůř, uvidíme, jak to bude fungovat,“ říká starosta Louda.

Nový Bydžov ale není jediným městem v regionu, které si stěžuje na nepřizpůsobivé romské rodiny. Ozvala se i Jaroměř na Náchodsku, která upozorňuje na vzrůstající agresivitu mezi školáky. Vedení krajské policie proto podobnou schůzku, jako byla v Novém Bydžově, slíbilo také starostovi Jaroměře.