Řeky začaly klesat, stoupat bude už jen Labe

Praha – Hladiny většiny řek po celé republice začaly klesat, třetí stupeň povodňové aktivity zůstává už jen na Chrudimce v Nemošicích a na Doubravě v Pařízově v Pardubickém kraji. Ke třetímu stupni by se ale v následujících hodinách mělo vyšplhat Labe. V Ústí nad Labem a Děčíně je momentálně na druhém stupni a dál vytrvale stoupá, kulminovat bude kolem sedmé hodiny ranní. Krajskému městu vyplavenému na počátku června podle modelu Českého hydrometeorologického ústavu hrozí, že se hladina opět zastaví až na stupni ohrožení, v Děčíně podle poslední prognózy zastaví hladina těsně pod ním. Deštivé počasí si už vyžádalo oběť, přispělo k úmrtí osmdesátileté ženy, pod kterou se propadla podmáčená půda. Žena spadla do studny hluboké 25 metrů.

V Česku pršelo takřka nepřetržitě od noci na pondělí do středy, nyní srážky postupně ustávají. Od úterního rána se zvedají hladiny řek. Nejvíce vody spadlo na Českomoravské vrchovině a horách v Libereckém a Královéhradeckém kraji, povodně jsou proto na řekách pod nimi. Včera se rozvodňovaly především menší toky, povodně postihly hlavně Pardubický kraj – povodní na počátku měsíce vesměs ušetřený. Vysoko stouply také některé toky pod Jizerskými horami a horní Labe. Protože se dnes srážky opět soustředily na sever Čech, po nočním zklidnění opět některé řeky stoupají.

Meteorologové předpokládají, že deště postupně ustanou, ačkoli bude stále převážně zataženo, místy polojasno, srážky budou největší na severu republiky, podle Pavly Skřivánkové z ČHMÚ však nepřesáhnou 12 až 15 milimetrů. „V následujících dnech, ačkoli bude zataženo nebo polojasno, už budou srážkové úhrny opravdu nízké, nebudou dosahovat ani deseti milimetrů,“ dodala Skřivánková. Ústřední povodňová komise dnes zopakovala varování pro pořadatele dětských táborů. „Stále platí, že na velké části území jsou plochy podmáčené, zejména v lesních porostech. Riziko pádů stromů a riziko labilních svahů v geologicky nestabilních územích je velmi vysoké,“ upozornil předseda komise Tomáš Chalupa.

V Pardubickém kraji na dvou místech stále platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, řeky však vesměs klesají nebo kulminují. Teď ale voda z rozvodněných toků pokračuje níže do větších řek. Hlavně kvůli rozvodněné Sázavě a je na prvním stupni Vltava v Praze, povodňové vlny z východu a severu Čech dospěly také do dolního Labe, které se rozvodnilo v Ústí nad Labem a Děčíně. Zatím je na druhém stupni a dále stoupá. „Čekáme, že na dolním Labi v profilu Ústí to skončí zhruba na úrovni třetího stupně povodňové aktivity,“ řekl dispečer Povodí Labe Zdeněk Novák.

Povodněmi – těmi minulými i současnými – se zabývala na svém jednání vláda. Vyčlenila 100 milionů korun z rozpočtové rezervy, které dostane Středočeský kraj na nápravu povodňových škod. „Dalších 100 milionů určila vláda na řešení krizových situací a předcházení jim na Moravě a ve Slezsku,“ uvedl premiér v demisi Petr Nečas. S úklidem po probíhajících záplavách bude nadále pomáhat armáda, které vláda prodloužila mandát do 15. července.

PARDUBICKÝ KRAJ:

Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity platí v Pardubickém kraji už jen na Chrudimce v Nemošicích a na Doubravě v Pařízově. Novohradka v Úhřeticích během odpoledne klesla ke druhému stupni. Hladina Doubravy pod pařízovskou přehradou se zastavila v noci těsně pod 150 centimetry (obvykle má zhruba 20 centimetrů) a začala klesat. „V současné době je odtok z přehrady Pařížov 39 krychlových metrů za sekundu, což je více než neškodný průtok. Zvolna klesá,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Na Novohradce se posouvá povodňová vlna po proudu, v Úhřeticích přestala voda stoupat brzy nad ránem, když dosáhla 330 centimetrů, jen těsně pod úrovní extrémního ohrožení. Řeka, která je obvykle hluboká jen půl metru, během odpoledne klesla na druhý stupeň. Velká povodeň však nevyplavila obec, kterou chrání zábrany připravené ještě více než na dvojnásobek vody. Mnohem výše, než předpovídal model ČHMÚ, je potom Chrudimka v Nemošicích. Hladina se teprve ráno stabilizovala na 310 centimetrech.

Druhý stupeň pohotovost v Pardubickém kraji platí na Chrudimce v Hamrech a Přemilově, nejnižší první stupeň na Novohradce v Luži, Loučné v Dašicích a Labi v Přelouči.

STŘEDOČESKÝ KRAJ A PRAHA:

Dopoledne před půl devátou přestal platit třetí stupeň povodňové aktivity na Výrovce ve středočeských Plaňanech. Třetí stupeň překonala v noci, její hladina se dostala z obvyklých 20 centimetrů až na 260, kde však kulminovala a začala zase rychle klesat.

Na druhém stupni jsou ve středních Čechách i další řeky, zejména Sázava, kde platí druhý stupeň povodňové aktivity od Vysočiny až po soutok s Vltavou. Na té je ve Vraném a Praze první povodňový stupeň, Praha má již od úterý uzavřená povodňová vrata, vyklizené náplavky a na některých místech opět stojí povodňové zábrany – chrání například Smetanovo nábřeží.

ÚSTECKÝ KRAJ:

Takřka vše, co se rozvodnilo západně od pomezí Čech a Moravy, stéká do dolního Labe – Sázava s Vltavou, stejně jako říčky z Pardubického kraje i voda z Krkonoš. Řeka je v Ústí nad Labem a Děčíně na druhém povodňovém stupni. Nad ránem se její vzestup – ještě na prvním stupni – sice zpomalil, potom však nabral druhý dech. Podle modelu ČHMÚ ale zase bude pokračovat. V Ústí nad Labem bude kulminovat zítra na třetím stupni povodňové aktivity, v Děčíně se zřejmě zastaví těsně pod úrovní stupně ohrožení. Voda by neměla být tak vysoko jako při minulé povodni, přesto bude z Labe opět veletok s šestimetrovou hloubkou a průtokem přes 1 300 metrů krychlových za sekundu.

Děčínský magistrát kvůli stoupajícímu Labi již v úterý nařídil stavbu protipovodňových stěn u Parolodi. „Toto opatření je preventivní. Pokud by hladina více stoupla, nebylo by možné stěnu postavit,“ uklidňovala mluvčí města Markéta Lakomá.

LIBERECKÝ A KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ:

V Libereckém a Královéhradeckém kraji se v úterý na nejvyšší stupeň rozvodnilo Labe pod Krkonošemi a především Smědá ve Frýdlantském výběžku. Na říčce, jejíž hladina za 24 hodin stoupla v Předláncích z obvyklých zhruba 30 centimetrů až na 285, dnes již vody ubylo, odpoledne se ale přivalila další povodňová vlna z posledních dešťů, řeka tak znovu dosáhla prvního stupně. Ten je také na Jizeře.

JIHOČESKÝ KRAJ:

Podle prvních předpovědí měly být jihočeské Novohradské hory jedním z míst, odkud přiteče nejvíce vody. Nakonec se tak nestalo, přesto některé jihočeské řeky dosáhly druhého stupně povodňové aktivity, který na nich stále trvá. Platí na Stropnici v Borovanech, na Nežárce a na Lužnici pod soutokem s Nežárkou. V Nežárce voda ještě stoupá, v Lužnici kulminuje, a to podstatně níže, než čekali hydrologové ještě ráno. Tehdy se obávali, že Lužnice dosáhne stavu ohrožení, odpoledne připustili, že se tak již s největší pravděpodobností nestane.

KRAJ VYSOČINA:

Dalším z míst, odkud velká voda přitéká, je Českomoravská vrchovina. Odtoky těsně pod ní však už vesměs klesly z druhého na první stupeň, je na něm Sázava ve Žďáru (v Pohledských Dvořácích je ještě druhý stupeň), Oslava i Jihlava na celém úseku v regionu. Ráno začalo v kraji pršet o něco více než v noci, hladiny by však už neměly stoupnout.

Ohrožen už není ani kamenný most z 16. století v Ronově nad Sázavou. Řeka se rozvodnila v době, kdy probíhá jeho oprava a je částečně rozebraný. Aby ho uchránili ho od vážného poškození, možná i zničení, rozebírali v úterý pracovníci stavební firmy a po nich hasiči dřevěnou konstrukci z opravovaného středního oblouku. Ta bránila většímu průtoku vody, povodňová komise se obávala, že by se proto most mohl zřítit.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ:

Povodeň z konce června se nevyhnula ani jižní Moravě. Některé toky pod Českomoravskou vrchovinou stouply na druhý povodňový stupeň, odkud však už klesly na stupeň první. Pohotovost stále platí na Dyji pod soutoky s Jevišovkou a Jihlavou.

V Hrádku na Znojemsku ráno zemřela osmdesátiletá žena, jde patrně o první oběť současného deštivého počasí. Když šla ke studni, propadla se pod ní podmáčená půda, žena spadla do hloubky 25 metrů. Ženu vyprostili hasiči, ale lékař už mohl jen konstatovat smrt.

Největší škody, které souvisejí s počasím, zaznamenali na jižní Moravě v Ludvíkovicích na Blanensku, kde se zřítil promočený štít rodinného domu. Radnice nechala jeho obyvatelku vystěhovat a rozhoduje se o případné demolici celé budovy.