Policejní cvičení: Šílený střelec zaútočil v metru

Praha - Více než osmdesát policistů, desítky záchranářů a hasičů cvičili v noci z úterý na středu zásah proti šílenému střelci. Nácvik likvidace dvou ozbrojených mužů trénovali policisté v metru na pražské Florenci, která je přestupní stanicí linek B a C. Při fingované akci se policistům podařilo do 12 minut od ohlášení střelby jednoho střelce zlikvidovat, druhého zadržet.

Cvičení začalo tím, že operátoři na tísňové lince přijali oznámení o tom, že v metru několik střelců zranilo velké množství lidí. Jako první na místo dorazili policisté, po nich také hasiči a zdravotníci. Později přijela i přivolaná zásahová jednotka. Akce začala v jednu hodinu po půlnoci, skončila zhruba o dvě hodiny později. Podílelo se na ní více než 450 figurantů ze středních a vysokých škol a také 150 příslušníků integrovaného záchranného systému.

Řešení situace trvalo od přijetí prvotního oznámení po ošetření a evakuaci posledního zraněného více než hodinu a půl. Střelci, kteří byli ozbrojeni pouze pistolemi, usmrtili 15 lidí, dalších několik desítek lidí zranili. „Jejich motiv byl snažit se zranit a zabít co největší počet lidí,“ popsal scénář instruktor speciální přípravy Jiří Basl, který měl cvičení na starosti. Policisté byli vybaveni speciálními zbraněmi s cvičným střelivem, figuranti na sobě měli téměř reálně vypadající zranění.

Podle šéfa pražské policie Martina Vondráška je při obdobné události nutné, aby byl střelec eliminován co nejdříve, nelze tedy čekat na příjezd zásahové jednotky. „Taktika aktivního střelce je o tom, že hlídky nesmí na nic čekat a musí se snažit aktivního střelce zneškodnit,“ uvedl Vondrášek. Tuto taktiku policie v Praze cvičí již pátým rokem.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podle něho je také důležité, aby se policisté „nezdržovali“ poskytováním první pomoci. „Byť by chtěl každý intuitivně poskytnout první pomoc komukoli, kdo naříká, ale v tu chvíli střelec stále střílí a umírají další lidé, takže primárním cílem policisty musí být jeho zneškodnění,“ dodal šéf pražské policie.

Policisté si pro cvičení vybrali stanici metra, protože jde o místo, které by si kvůli vysoké koncentraci obyvatel mohl případný útočník vybrat. „Samozřejmě hledáte místo s maximální koncentrací osob, které je velice složité pro zákrok policie,“ vysvětlil Vondrášek, proč byla místem nácviku právě Florenc. Podle něho se ale v metru projevují i další specifika -  například zhoršený radiový signál, která potřebovala policie rovněž vyzkoušet.

Přípravy na cvičení zabraly přibližně měsíc. Vyhodnocení zásahu by mělo být známé do několika týdnů.