Noční opravy uzavřely 20 kilometrů na D1, padne šest mostů

Jihlava – Uzavírka části dálnice D1 začala. Ve dvou úsecích na Vysočině a jejím pomezí se Středočeským krajem nechá Ředitelství silnic a dálnic strhnout šest mostů, které dálniční koridor překonávají. Demolice potrvá čtrnáct hodin, v úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se doprava zavřela v osm večer, mezi Loktem a Hořicemi o hodinu později. Podle harmonogramu prací by provoz měl být obnoven v sobotu v deset, respektive v jedenáct hodin.

Přípravy na uzavírku začaly již ve čtvrtek, kdy silničáři v obou úsecích částečně uzavřeli jeden jízdní pás. Mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se omezení dotklo směru na Prahu, kam se jezdí pouze jedním jízdním pruhem, mezi Loktem a Hořicemi je omezen provoz ve druhém pásu, takže se do jediného pruhu musí vejít všechna auta mířící na Brno.

Na mostech potom pracovníci už během dnešního dne strhávali svodidla, demontovali zábradlí a odstraňovali asfalt, aby byl most lehčí. Na uzavřenou část dálnice se navezlo se štěrkové lože, do kterého mohou zbytky mostu padat, aniž by povrch D1 poškodily. „Středový pás se musí překrýt betonovými panely, aby se chránily kabely, které jsou v něm uloženy,“ dodala Miroslava Bžochová ze společnosti COLAS CZ.

Pozor na zvýšený provoz na objízdných trasách

Dana Čírtková, mluvčí Policie ČR Kraje Vysočina: „Hrozí riziko kolizí, jsou tam v řadě míst nebezpečné zatáčky, horizonty, hlavně průjezd Velkou Bíteší by mohl být složitý.“

Uzavírka v úseku Lhotka–Velká Bíteš začal ve 20:00, objízdná trasa povede po souběžné silnici druhé třídy. Cesta po ní bude delší jen asi o dva kilometry, současně ale řidiči pojedou asi čtvrt hodiny namísto pěti minut.

ÚSEK LHOTKA–VELKÁ BÍTEŠ: UZAVÍRKA OD 20:00

  • kilometráž: 153.–162. kilometr
  • čas uzavírky: 20:00–10:00
  • objízdná trasa (obousměrná): EXIT 153 – silnice II/390 – silnice II/602 – Velká Bíteš: ulice Jihlavská, Kpt. Jaroše – silnice I/37 – EXIT 162

Od 21:00 je obousměrně neprůjezdný také úsek Loket–Hořice. Na řidiče čeká zdlouhavá objízdná trasa. Povede po silnicích druhé třídy od Lhotky přes Ledeč nad Sázavou k obci Koberovice, trasa se prodlouží zhruba z šestnácti na 26 kilometrů, jízdní doba z 10 minut téměř na půl hodiny. Kamiony, které budou chtít projet, potom musí využít objízdnou trasu po státních silnicích, která je zavede až do jižních Čech – vede od Benešova přes Tábor k Humpolci.

ÚSEK LOKET–HOŘICE: UZAVÍRKA OD 21:00

  • kilometráž: 66.–75. kilometr
  • čas uzavírky: 21:00–11:00
  • objízdná trasa (obousměrná): EXIT 66 – silnice II/150 na křižovatku u Ledče nad Sázavou – silnice II/130 – EXIT 81

To, co uzavírce dálnice předcházelo, ji bude také následovat. Uzavírka jednoho jízdního pásu a provoz v režimu 2+1 pruh potrvá až do úterý. Postihne tedy i provoz v neděli odpoledne, až se budou lidé vracet z prodlouženého víkendu. Mezi Loktem a Hořicemi ovšem ŘSD omezení upraví tak, aby byl úsek lépe průjezdný směrem na Prahu. „Řidiči tak budou moci na úseku 9 od soboty 6. července využít dva pruhy na Prahu a jeden na Brno,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Bourání mostů je součástí modernizace nejstarší tuzemské dálnice. Ve dvou úsecích na Vysočině pracují stavbaři od 9. května, o měsíc později začaly práce mezi Loktem a Hořicemi. Vyjma bourání mostů stavbaři pracují za plného provozu. První most se na D1 boural počátkem června u Větrného Jeníkova na Jihlavsku.