Úhradová vyhláška prý likviduje ústecké nemocnice

Ústí nad Labem - Až ve čtyřsetmilionové ztrátě může skončit pět největších nemocnic v Ústeckém kraji. Hrozí omezení počtu operací nebo snižování platů lékařům. Podle vedení společnosti Krajská zdravotní, která zařízení sdružuje, je na vině nová úhradová vyhláška. Ta určuje, kolik dostanou nemocnice od pojišťoven zaplaceno. Ministerstvo zdravotnictví kritiku odmítá.

V průměru 26 denně je v nemocnicích pacientů, za jejichž péči pojišťovna peníze nepošle. Zařízení se tak propadají do ztráty. Úhradová vyhláška stanoví počet zákroků a jejich cenu. Protože za první čtyři měsíce letošního roku měla Krajská zdravotní více pacientů, než stanoví limity, nemá jí být zaplacena péče za zhruba 80 milionů. „V tuhle chvíli se přehodnocuje každá koruna, která jde do investic,“ řekl předseda představenstva Radek Scherfer.

Podle ministerstva zdravotnictví je vyhláška nastavena správně a žádné změny nechystá. „Velice silně bych odmítl argument Krajské zdravotní, že za její propad 400 milionů může úhradová vyhláška,“ prohlásil ministerský náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Úhradovou vyhlášku má na stole i Ústavní soud, koncem března ji napadlo 39 senátorů. „Je to akce všech, kterým leží na srdci tato úhradová vyhláška, která je de facto likvidační pro české zdravotnictví,“ řekl tehdy předseda senátního výboru pro zdravotnictví Miloš Janeček.

Kdy rozhodne Ústavní soud, není jasné. Sami senátoři odhadují, že to bude v listopadu.