Větřní trápí ubytovny, Romy se ale daří začleňovat

Větřní - Život na ubytovnách je podle Agentury pro sociální začleňování jeden z hlavních problémů Romů ve Větřní na Českokrumlovsku. Mají problém získat práci i stálé bydlení. Podle vedení města se ale podařilo za dva roky spolupráce s agenturou řadu věcí zlepšit.

Soukromých ubytoven je ve městě šest, žije tu odhadem 250 lidí – to znamená každý patnáctý obyvatel města. Byty jsou často v katastrofálním stavu. Přitom čtyřčlenná rodina tu platí za dvě místnosti průměrně deset tisíc. „Ukazuje se, že z ubytoven se v podstatě nedá přestoupit do normálního nájemního bydlení,“ podotýká ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. „Je to o tom, že někdo před námi měl ten byt a neplatil nájem, a už to všechno hážou do jednoho pytle,“ potvrzuje Robert Kotlár, jenž po osmi letech na ubytovně sháněl jiné bydlení jen těžko.

Podle města je hlavním kritériem pro získání bytu schopnost platit nájem. Také se ale obává, že uvolněná místa na ubytovnách by jednoznačně vedla k dalšímu rozšíření vyloučené lokality. „Nepočítáme s tím, že bychom vytvářeli prostor k tomu, aby se do Větřní sestěhovávali občané z různých míst a naše vyloučená lokalita se tím rozšiřovala,“ řekl místostarosta města Pavel Štindl (STAN).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Větřní má 800 obecních bytů, lidé na nájemném dluží dohromady 12 milionů korun a dluh stále roste. Podle agentury pro sociální začleňování je nutná hlavně změna legislativy, ale také posílení sociální práce a úprava dávek. „Legislativa nezná pojem sociální bydlení, nepodporuje obce, aby takové bydlení provozovaly, a to je špatně,“ dodává Šimáček.

Během uplynulých dvou let se ale podařilo zlepšit situaci v základní škole díky speciální poradkyni a osvědčila se i terénní pracovnice.