Česko potrápily bouřky a deště

Praha – Českem se přehnaly silně bouřky a deště. Ve Středočeském kraji museli v podvečer na několika místech zasahovat hasiči. Na Říčansku zalila voda z polí silnice. Na Benešovsku přetekly rybníky, znovu se rozvodnily malé potoky a vyplavily několik domů.

Fraňkovi ještě nestihli uklidit po předchozí povodňové vlně. Přesně po měsíci mají vodu v domě zase. Stejně jako tři jejich sousedé. „Přišlo to tak rychle, že jsme nestačili zareagovat. Stihli jsme jenom uklidit auta a už jsme měli vodu v domě,“ popisuje situaci Pavel Franěk z Krusičan. „Už je tady voda podruhé, takže by Povodí mělo něco dělat, aby se to neopakovalo,“ dodává jeho soused. 

Dobrovolní hasiči z Pecerad sice přijeli na pomoc, ale stavět barikádu z pytlů ani nezačali. Voda se vylila z břehů potoka během půl hodiny. „Voda sem přitekla z těch polí, kde je všude nasetá kukuřice. Přišla průtrž a silný déšť a v tu ránu to tady bylo,“ říká dobrovolný hasič Roman Hudrlík.  

Město Týnec nad Sázavou investovalo do obnovy své místní části Krusičany už milion korun, teď může začít znovu. „Opravovali jsme škody, které napáchala ta předchozí povodeň, dělali jsme nové cesty, opravovali jsme kanalizaci,“ vypočítává starosta Týnce nad Sázavou Martin Kadrnožka. 

Takové povodně v  Krusičanech nepamatují ani starousedlíci. Kukuřičná pole teď pravděpodobně nezvládají déšť vsakovat a koryto potoka neunese velký nápor vody. Lidé se bojí, že s každou další bouřkou dopadnou jejich domy stejně.

Lucie Rosí o škodách po deštích (zdroj: ČT24)