Litvínovská čistička zdraží vodu na severu Čech

Ústí nad Labem - Kvůli nové čističce odpadních vod v Litvínově zdraží v Ústeckém a Libereckém kraji pitná voda. Čistička za tři sta deset milionů korun je již hotová. Severočeská vodárenská společnost, která ji postavila, ale zatím marně čeká na více než dvě stě milionů korun, jimiž měla přispět Evropská komise.

Domácnosti v Ústeckém a Libereckém kraji možná už za pět let zaplatí za kubík pitné vody sto korun. Stane se tak v případě, pokud Evropská komise nepošle peníze na litvínovskou čističku. Předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti Petr Skokan zdůrazňuje, že Evropská unie tyto peníze slíbila. Novou čističku pro Litvínov přitom Severočeská vodárenská společnost postavit musela. „Kdybychom to neudělali, tak by Litvínov dostal pokuty,“ upozorňuje Petr Skokan. 

Vina je i na české straně. Čeští vyjednavači slíbili Bruselu čističku v každé obci nad dva tisíce obyvatel. Navíc takovou, jaká se používá v rezervacích. Horliví Češi v podstatě slíbili, že voda, která bude vytékat do potoků a řek, bude čistší než taková, která tam normálně teče. „Tímto jsme vlastně jedna velká rezervace,“ říká trochu ironicky generální ředitel Severočeských vodovodů a kanalizací Bohdan Soukup.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

České čističky jsou kvůli vyšší účinnosti až o polovinu dražší než jiné. Navíc je jich moc. Evropská komise proto hledá způsob, jak na nich ušetřit. Podle odpůrců tak zpřísňuje pravidla hry v jejím průběhu. „Jediný, kdo v tomhle může zasáhnout, je náš stát a jeho nekompromisní a nesmlouvavý postoj,“ zdůrazňuje Petr Skokan. „My nemáme důvod jakkoli ustupovat. Veškerým požadavkům, které Evropská komise vůči Česku měla, Česká republika vyhověla,“ uzavírá mluvčí ministerstva životního prostředí Radka Bučilová.  

Jasný postoj státu je důležitý pro všechny obce, které čističku teprve staví nebo se na stavbu chystají. Když na ni nebudou mít, čekají je vysoké pokuty.