Desetidenní výluka přeruší spojení Plzně a Budějovic

Plzeň – Téměř dva týdny nebudou jezdit vlaky na hlavní trati z Plzně na České Budějovice. Do autobusů budou cestující přestupovat v úseku mezi západočeskou metropolí a Nepomukem. Nejvíce se výluka dotkne cestujících na vozíku a cyklistů – ti musí svoji cestu ohlásit s třídenním předstihem, aby železničáři nemuseli improvizovat při zajišťování náhradní dopravy. Výluka začne v pondělí, potrvá do čtvrtka 25. července. Ovlivní tak i příští víkend.

Náhradní autobusy pojedou místo všech rychlíků i osobních vlaků. Zatímco rychlíky na lince Plzeň – České Budějovice – Brno nahradí dráhy v celém úseku z plzeňského hlavního nádraží až do Nepomuku, cestování regionálními vlaky Plzeň–Horažďovice bude složitější: Z hlavního nádraží pojede vlak do Koterova, odtud autobus dojede do Nepomuku, kde zase bude čekat vlak.

Železniční trať z Plzně do Českých Budějovic patří k výjimkám, kde jezdí vlaky rychleji než auta na stejné trase – a ve srovnání s autobusy to platí tím více. Náhradní doprava proto bude mít delší jízdní dobu než vlaky – náhrada za rychlíky bude odjíždět téměř s půlhodinovým předstihem (například autobus nahrazující rychlík R 667 s odjezdem v 8:03 pojede již v 7:35). Mrzuté to pro cestující bude v opačném směru, kde naopak autobusy přijedou o půl hodiny později a ujedou jim přípojné vlaky. „To znamená, že přípoje v Plzni od těchto spojů jsou až za dvě hodiny,“ přiznal Ladislav Matouš z Českých drah. Náhrada osobních vlaků bude z Plzně-Koterova odjíždět a přijíždět podle pravidelného jízdního řádu, zato vlaky mezi Nepomukem a Horažďovicemi pojedou docela jindy než obvykle.

VÝLUKOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD PLZEŇ–NEPOMUK–HORAŽĎOVICE (trať 190)

Během výluky budou pracovníci Správy železniční dopravní cesty na jednokolejné trati, která vznikla jako součást dálkového spojení z Vídně na bavorské hranice od Chebu, pracovat ve Starém Plzenci. „Důvodem výluky bude kompletní oprava mostu a železničního přejezdu,“ přiblížil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.