Ovce stoupají na žebříčku obliby

Prlov – Ovce už nejsou na Valašsku ohroženým druhem. Jejich chov zažívá renesanci. Zájem o ovčí produkty byl i na tradičním Ovčáckém dnu v Prlově.

Vesničku Prlov na Vsetínsku už posedmé obsadili chovatelé a výrobci ovčích specialit. Cestu za nimi si našly stovky zvědavých i mlsných návštěvníků. Ochutnat mohli sýry nebo třeba jehněčí steaky. Podle bačů nejčistší maso. „Není to ničím dokrmované. Jediné, co dostávají, je liz. To jsou ty krabice se solí. A mají vodu, která je ještě navíc ze studánky,“ prohlásil chovatel ovcí Zdeněk Miklas. A prodavačka oděvů z vlny Miroslava Besedová se zase pochlubila svým zbožím: „Tady je jeden z modelů. Díky tomu, jak je řídce háčkovaný, můžete mít vlnu klidně v létě. I když je to nezvyklé, tak teď bude chladit. A na zimu, když budete chtít, si z toho uděláte teploučký nákrčníček.“

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Nechyběly ukázky dokonalé souhry pána a jeho pasteveckých psů. „Zvířata před psem nemají přímo strach, ale pes působí silou autority. A border kolie má dost vysokou inteligenci, aby věděla, jak ta zvířata má dát do klidu,“ vysvětlil další z chovatelů ovcí Vojtěch Molek. V 90. letech minulého století ovce z valašských strání téměř zmizely. Teď se jich ve Zlínském kraji pase 22 tisíc a jejich počet i díky podpoře státu a kraje dál šplhá nahoru. „Před sedmi lety byl stav poloviční. Dá se tedy říci, že i tato akce přispěla k nárůstu chovu ovcí,“ potvrdil ředitel Agrární komory Valašska Josef Radílek.

Vzhledem k rostoucímu zájmu hlavně o jehněčí a skopové maso dávají chovatelé jednoznačně přednost masným plemenům před těmi s bohatou vlnou.