Konec povodňové mise? Armáda se ještě vrátí, hlavně však přicházejí peníze

Praha – S úklidem po povodních přestává pomáhat armáda. Nasazení vojáků, kteří stavěli a rozebírali protipovodňové stěny v Ústí nad Labem, zachraňovali pražský Císařský ostrov a pomáhali s úklidem v nejvážněji zasažených obcích, dnes končí. Vůbec to ale neznamená, že by tím končil i úklid po povodních. V úklidu tak pokračují obce již na vlastní pěst. Na pomoc dostávají státní příspěvky, které jim rozdělují krajské úřady – naposled tak učinil Středočeský kraj se 78 miliony korun. Voda po jedné z největších povodní v historii stále zůstává na mnoha místech – na polích, ale například také ve sklepech domů v Český Kopistech u Terezína. Vojáci se ale možná do vytopených míst ještě vrátí, nová vláda se jejich povodňovou misí ještě nezabývala, možná ji ale obnoví a prodlouží do konce července.

Středočeské obce dostanou 78 milionů

Středočeský kraj rozdělil část z 220 milionů, které dostal od státu, zasaženým obcím. Peníze dostávají radnice podle výše nahlášených škod. Tam, kde žádali o půl milionu a méně, jde rovnou celá suma, ostatní obce dostanou část potřebných peněz. Celkem jim kraj rozdělí 78 milionů korun, kraj sám využije dalších 16 milionů ze státního příspěvku. Již dříve obce dostaly 50 milionů korun. Kraj také plošně rozdělil po 160 tisících z fondu hejtmana, které však některé radnice vrátily s tím, že obce nebyly vyplaveny.

Vedení kraje teď rozhodne, jak využije poslední desítky milionů ze státního příspěvku.  „Zbývajících více než 70 milionů korun bychom rádi po dohodě s ministerstvem financí použili na pomoc malým obcím, které budou muset například spolufinancovat opravy místních komunikací,“ naznačil hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Peníze, které stát kraji poslal, ovšem netvoří ani desetinu celkových škod a jsou určeny na pokrytí prvotních nákladů. Podle hejtmana napáchal živel v regionu škodu zhruba za 3,5 miliardy korun. Jenom na krajském majetku byla vyčíslena na 1,6 miliardy, nejvíce velká voda poničila silnice a mosty.

Armáda pomáhala měsíc a půl, teď se stahuje – ale jen prozatím

Řeky v Čechách se začaly rozlévat v prvních dvou červnových dnech, nejvíce vody přišlo po horním Labi a z druhého směru po Berounce a Vltavě, velká povodňová vlna zasáhla jednak Podkrkonoší, jednak oblast od Plzně přes Beroun, Prahu a Mělník až po Ústí nad Labem, Děčín a Hřensko. Již na počátku povolala tehdejší vláda armádu, prvních 360 vojáků zamířilo do Českých Budějovic a Prahy, aby postavili protipovodňové zábrany. Později vojáci například zasypávali koryto, které si vytvořila voda na pražském Císařském ostrově a hrozilo, že poškodí čistírnu odpadních vod. „Kromě toho se vrtulníky AČR podílely na vzdušném monitoringu situace a zasahovaly při vzdušné evakuaci několika osob z objektů odříznutých vodou,“ podotkla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Především však vojáci pomáhali s úklidem a dezinfekcí vyplavených objektů. Celkem deset tisíc vojáků se dvěma tisíci kusy techniky armáda vyslala do 71 obcí a měst.

V zatopených oblastech působili vojáci v pěti úkolových seskupeních, další jednotka pomáhala policii v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Původně měli vojáci pomáhat do 29. června, vláda však jejich nasazení nakonec prodloužila o dva týdny. Ještě ve čtvrtek tak odstraňovalo následky povodní 164 vojáků se 74 kusy techniky, kteří byli nasazeni ve Středočeském kraji v Obříství, Novém Kníně, Veltrusech a Praze-Zbraslavi.

Je možné, že se vojáci do vytopených míst ještě vrátí. „Požádali jsme ministra obrany o další prodloužení mandátu do konce měsíce července, protože nám zbývá dokončit asi čtyři provizorní mostní přemostění,“ řekl zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata. Armáda by tak mohla po povodních ještě pracovat do konce června.

Červnové záplavy zasáhly 970 obcí a měst, v souvislosti s velkou vodou zahynulo patnáct lidí. Škody se podle povodňové komise vyšplhají do desítek miliard korun. Pojišťovny v souvislosti s velkou vodou evidují téměř 39 tisíc událostí za 6,7 miliardy korun. Podle jejich odhadu objem škod ještě naroste na 8,1 miliardy.