Řezbář z Pelhřimova oltářům vrací lesk - doslova

Pelhřimov – Že dobrý restaurátor je tak trochu renesanční člověk, dokazuje odborník na opravy a renovace oltářů Jaroslav Benda z Pelhřimova. Ovládá velké množství řemesel a svou práci bere jako koníček i službu svému kraji. Zrestauroval stovky památek, a to nejenom na Vysočině. Díky své precizní práci se podílel na opravách třeba na Pražském hradě.

Pracovna Jaroslava Bendy v Pelhřimově vypadá na první pohled skromně. Restaurátor zde ale mnoha slavným památkám doslova vrací lesk. Benda se proslavil především pracemi na pozlacení zašlých památek. Není však pouze pozlacovač, ale hlavně malíř a řezbář. Podle svých slov se bez zvládnutí několika uměleckých řemesel kvalitní restaurátor neobejde.

Benda se restaurování církevních památek věnuje zhruba 50 let. Přesto se prý učí stále něco nového. „V každém roce narazím dvakrát až třikrát na něco, co jsem ještě v životě nedělal,“ přiznává Benda.

  • Restaurátor Jaroslav Benda zdroj: ČT24
  • Restaurátor Jaroslav Benda zdroj: ČT24

Nejvíce hrdý je na práce ve svém rodném kraji. Zrenovoval sice desítky oltářů po celé zemi, nejvíce ho ale těšila práce na jednom z největších a nejstarších oltářů na Vysočině. Zrestaurovat třináctimetrový oltář v kostele sv. Bartoloměje v Pelhřimově trvalo Jaroslavu Bendovi 5 let. „Je to věc, na kterou mohou být Pelhřimovští hrdí, protože takový šperk by mohl být v kterémkoli hlavním městě v Evropě a chlubili by se s tím,“ tvrdí Benda.

Jaroslav Benda, pelhřimovský restaurátor:

"Za to, že jsem restaurátor, může Křemešník. Já jsem sem jako kluk chodil, díval se na oltář, výmalby a sochy a říkal jsem si - tohle bych chtěl jednou dělat.

  • Opravený oltář v pelhřimovském kostele sv. Bartoloměje zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4860/485948.jpg
  • Opravený oltář v pelhřimovském kostele sv. Bartoloměje zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4860/485951.jpg
  • Opravený oltář v pelhřimovském kostele sv. Bartoloměje zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4860/485950.jpg
  • Opravený oltář v pelhřimovském kostele sv. Bartoloměje zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4860/485947.jpg

Momentálně jsou v restaurátorské dílně Jaroslava Bendy také obrazy křížové cesty z vrchu Křemešník. Zrezivělé desky restaurátor olejovými barvami opravuje doslova milimetr po milimetru - a správný odstín dovede většinou namíchat hned na první pokus. „Na práci pana Bendy lze říct pouze kladné superlativy, protože v jeho osobě se kloubí nejenom restaurátor, ale i místní rodák a patriot,“ zmínil stavební technik z Římskokatolické farnosti Pelhřimov Oldřich Měřička. Opravit křížovou cestu a zrestaurovat oltář v kapli na Křemešníku chce Jaroslav Benda stihnout ještě v letošním roce.

  • Restaurátorské práce Jaroslava Bendy zdroj: ČT24
  • Restaurátorské práce Jaroslava Bendy zdroj: ČT24
Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)