K nejdelším sjezdovkám v Česku přibude trasa z králického Slamníku

Dolní Morava (Orlickoústecko) – Sjezdovka dlouhá téměř tři kilometry vznikne v pohoří Králického Sněžníku nad Dolní Moravou. Na českých horách je tříkilometrová délka výjimečná, podle oficiálních údajů se jí blíží pouze některé tratě v Krkonoších a překonává ji sjezdovka na Ramzové. K nové dlouhé sjezdovce chce provozovatel dolnomoravského lyžařského střediska postavit také nový vlek nebo lanovku. Lyžařům bude k dispozici přespříští sezonu.

Nová sjezdovka by měla být červená, tedy středně těžká, lyžaři se budou spouštět z vrchu Slamník v nadmořské výšce 1 200 metrů, povede kolem chaty u stávajícího výchozího bodu sjezdovek k hotelu na jejich úpatí. „Bude mít na šířku 80 metrů, což je na české poměry nadstandard,“ podotkl ředitel společnosti Sněžník, která areál provozuje, Martin Palán. Na vrchol Slamníku bude lyžaře vozit buď sedačková lanovka, nebo kotvový vlek. Projekt se ale teprve připravuje.

Sjezdovka dlouhá zhruba tři kilometry bude soupeřit především s krkonošskými sjezdovkami, například s Turistickou modrou trasou v krkonošském Svatém Petru, černohorskou sjezdovkou Pod lanovkou, Vyhlídkovou v Herlíkovicích nebo rokytnickou Turistickou, která vede z Lysé hory. Nejdelší oficiálně uváděnou sjezdovkou v Česku je trasa z Šeráku na Ramzovou v Jeseníkách s 3 260 metry, velmi dlouhé jsou také některé sjezdovky, které tvoří jeden celek, ačkoli je provozovatelé uvádějí zvlášť, jako je kombinace Turistické a Vodovodní cesty na krkonošském Medvědíně či některých úseků na Černé hoře. Většina sjezdovek je ale mnohem kratší, za dlouhé tak lze v podmínkách nízkých českých hor považovat již ty trasy, které mají více než kilometr.