Zadlužený Liberec musí zaplatit 400 milionů, pokuta za výstavbu bytů platí

Liberec – Pokuta 400 milionů za pochybení při výstavbě bytů před mistrovstvím světa v klasickém lyžování, kterou má zaplatit Liberec, stále platí. Město neuspělo s odvoláním proti rozhodnutí finančního úřadu, který chce, aby Liberec vrátil 200milionovou dotaci a k tomu zaplatil stejně vysoké penále. Pro zadlužené město je takové rozhodnutí velmi nepříjemné, primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) proto požádá o prominutí sankce.

Liberecká radnice by měla státu zaplatit 400 milionů korun ještě tento týden. Nechystá se k tomu a doufá, že se sankce alespoň částečně zbaví. „Chceme sankci zmenšit, aby nebyla pro město tak ničivá,“ řekla primátorka. Rozhodla se raději požádat o prominutí, ačkoli uvažovala také o správní žalobě.

Město tvrdí, že je pokuta související s výstavbou 254 bytů v Zeleném údolí nepřiměřená. Pochybení, na která finanční úřad poukázal, považuje radnice za formální. Jde totiž o to, že při výstavbě v roce 2007 město zjistilo, že se neuskutečnily některé předem zaplacené práce, a aby to vynahradilo, nezaplatilo zase za jiné provedené práce. „Jedná se asi o dva miliony korun. Byly to účetní operace, které byly formálně špatně provedeny,“ řekl již dříve náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). 

Likvidační pokuta pro Liberec (zdroj: ČT24)

Podle finančního úřadu však také nebyly v investičním záměru uvedené všechny dotčené pozemky určené pro výstavbu a jiná je skutečná délka kanalizace, než je napsáno v investičním záměru.

Liberec má už nyní velké problémy s dluhy. Roční rozpočet města je dvoumiliardový a zadlužení zhruba stejně vysoké. Radnice je přesvědčena, že kdyby musela zaplatit pokutu 400 milionů korun, bylo by to pro město likvidační.