Kvůli zavřenému přívozu najezdí lidé desítky kilometrů navíc

Břasy - Nejrychlejší spoj mezi Severním Plzeňskem a Rokycanskem, přívoz v Darové, je uzavřený. Proč - to stávají vlastník nechce říct. Lidé, kteří přívoz využívali jako kratší cestu do práce, tak denně najedou až o třicet kilometrů navíc.

Přívoz na druhý břeh Berounky vozil lidi přes sto let. Stávající vlastník František Staněk ho ale na konci března bez upozornění uzavřel. Zkomplikoval tak cestu do práce mnoha lidem. K celé věci se ale odmítá vyjádřit.

Lidé, kteří tudy denně projížděli do práce, by tak ušetřili hodně času i najetých kilometrů. Přívoz v Darové je totiž na druhý břeh Berounky doveze za pár vteřin. Teď musí patnáctikilometrovou zajížďkou.

Obec Břasy se snaží přívoz odkoupit zpět. Za přívoz s přilehlými pozemky nabízí jeden milion korun. Na smlouvách už tak chybí jen podpis současného majitele. „Začali jsme jednat o možnostech znovuzprovoznění. Došlo k dohodě o možném nákupu,“ říká starosta Břas Jan Špilar.

Pokud Břasy přívoz odkoupí, chtějí ho ještě letos poslat zpět na hladinu Berounky. Záleží ale také na tom, v jakém technickém stavu bude a jestli bude obec muset investovat další peníze do jeho zprovoznění.

Reportáž Lucie Pelanové (zdroj: ČT24)