S Lázněmi Darkov skomírá celá Karviná, hledá se proto nové využití

Karviná – Léčebna Lázní Darkov v Karviné už je skoro tři čtvrtě roku zavřená. Může za to hlavně úbytek klientů způsobený novou zdravotnickou vyhláškou, kdy pojišťovny přestaly proplácet lázně u některých diagnóz. Město ale nechce léčebnu nechat chátrat, uvažuje proto o jejím využití jako domova pro seniory.

Uzaření historické části Lázní Darkov pocítilo celé město. Velké potíže mají podnikatelé závislí na cestovním ruchu, například majitelka kavárny u lázeňského parku – po uzavření jí klesly tržby o 80 procent a na zimu musela zavřít úplně. „Tím, že lázně zavřely, nám ubyli stálí zákazníci, co jezdili každý rok. Teď to záleží jenom na počasí, když je hezky, tak sem tam někdo přijde, když prší, tak máme zavřeno,“ shrnula kavárnice Michaela Korzeniowská. Že nemá uzavření části lázní vliv jen na jednu kavárnu, potvrdil Jaroslav Nakládal z karvinského magistrátu: „Má dopad na cestovní ruch v Karviné. To znamená i na pracovní místa.“

Město proto uvažuje o způsobu, jak opuštěný areál zase oživit. Vedení léčebny teď chce mezi lidmi udělat průzkum, aby sami rozhodli, co bude s historickým areálem dál. Nejreálnější variantou je domov pro seniory. „V úvahu přichází i kombinace senior resortu a klasické lázeňské péče. V případě, že by se podařilo aspoň základ naplnit seniorským programem, pak bychom mohli znovu otevřít i lázeňskou péči, o kterou má třeba ruská klientela velký zájem,“ poukázala mluvčí Lázní Darkov Eva Kijonková. Zřízení domova pro seniory by především vyhovovalo městu, které ve stávajících zařízeních nemá dost míst. „Ročně tady můžeme umístit zhruba desítky žadatelů a momentálně jich máme několik set,“ poukázal Jaroslav Nakládal.

Co s historickým lázeňským areálem nakonec bude, bude jasnější příští týden. Léčebna by se pak mohla znovu otevřít už letos na podzim.

Vendula Horníková o Lázních Darkov (zdroj: ČT24)