Klidná sobota? Konflikt na sídlišti Máj byl jen verbální

České Budějovice - Na sídlišti Máj v Českých Budějovicích se dnes večer shromáždilo kolem 60 občanů Českých Budějovic; k žádné dramatické situaci ale nedošlo, jednalo se především o obyvatele města, kteří se slovně střetli s místními Romy. Na setkání dohlížela policie i členové antikonfliktního týmu.

Radnice oficiálně žádnou protestní akci na sídlišti Máj hlášenou neměla a po celý den ani nic nenasvědčovalo tomu, že by měla proběhnout; v lokalitě byl klid.

Teprve po 18. hodině se na sídliště Máj dostavila asi skupinka nespokojených místních obyvatel, bylo to také vůbec poprvé, co policie nechala zajít protestující do středu sídliště. Českobudějovičtí se zde názorově střetli s místními Romy, k fyzickému konfliktu ale nedošlo, na celé setkání dohlížela policie.

SPOR O SÍDLIŠTĚ MÁJ: Napjatá situace na sídlišti Máj (viz mapa), kde žije 20 000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Při potyčce zasahovala policie. Na sídlišti žije početná skupina Romů a také hodně sociálně slabších lidí.

První velké shromáždění, které přerostlo v potyčky, se na sídlišti Máj uskutečnilo 29. června. Většinou je vyvolali radikálové, kteří se tam přesunuli z demonstrace z českobudějovického náměstí. Zraněno bylo deset lidí, desítky se dopustily přestupků. Podruhé sem demonstranti zamířili následující víkend z centra města, i v tomto případě zasahovala policie.

Dění v Českých Budějovicích a nedávné demonstrace v Duchcově podle odborníků na extremismus naznačují neblahý trend, kdy protestní akce zdaleka nejsou jen půdou krajní pravice; stále častěji se do nich zapojuje i běžná veřejnost včetně důchodců a rodin s dětmi. Shodně s extremisty potom radikalizují své chování, pokřikují stejná hesla nebo se násilím snaží dostat přes policejní kordony. „Často je obtížné určit, kdo z té demonstrace je příslušník organizované extremistické skupiny,“ podotýká politolog a odborník na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš.

Reportáž o situaci v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)