Šternberk se zbavuje bezdomovců, reaguje na stížnosti občanů

Šternberk - Šternberská radnice se rozhodla kvůli stížnostem občanů zakročit proti bezdomovcům, kteří se zdržují ve squatech v okolí města. Lidi bez domova z nich vystěhovala a lokality vyklidila. Dnes se pracovníci zaměřili na opuštěnou budovu za vlakovým nádražím, na další místa se chystají.

Ve squatu za šternberským nádražím bydleli někteří lidé i tři roky. Za tu dobu tam nahromadili hory pet lahví i dalších odpadků. „Vykázali jsme je za tu dobu několikrát, nicméně obsah skládek tady narůstal,“ uvedl Pavel Pospíšil, velitel Městské policie Šternberk.

Bezdomovci mají ve Šternberku k dispozici denní centrum. Navštěvuje je však jen 20 bezdomovců. V okolí města jich přitom podle místních žije mnohem víc. „Práce s nimi je velmi těžká, málokterý z nich má zájem o práci, sami nás nevyhledávají,“ dodal Pospíšil.

Radnice vyklízením squatů reagovala zejména na stížnosti občanů. „Obtěžovali cestující, znečišťovali prostory vlakového nádraží, konzumují alkohol na veřejných prostranstvích,“ uvedla Irena Černocká, mluvčí šternberské radnice. Vyklizené jsou kromě budovy za nádražím už i dvě podobné lokality a úklidové akce chystá radnice i v příštích dnech. Posvítit si ještě chce na lokalitu Na Kapličce a u starého startu Ecce Homo. 

Šternberk vystěhoval bezdomovce (zdroj: ČT24)