Sedlická továrna na parkety je na prodej

Sedlice (Strakonicko) - Továrna v Sedlici, jež dodávala parkety například pro Pražský hrad či Rudolfinum, je na prodej. Její majitelé se dostali do dluhové pasti a před rokem a půl ukončili provoz. Správce teď areál nabízí za 10 milionů korun - s podmínkou, že nový vlastník opět obnoví výrobu. To přivítala radnice i někteří bývalí zaměstnanci.

Do prvního kola se už hlásí první zájemci o koupi továrny, někteří už slíbili, že výrobu obnoví. Radnice v takovém případě novému majiteli slibuje podporu. „Pokud by si tu chtěli postavit rodinný domek, vyjdeme jim vstříc,“ říká starosta Jiří Rod (nez.). Parketárna totiž patřila mezi největší zaměstnavatele v okolí, zastavením výroby před rokem a půl přišlo o práci šest desítek lidí.

Areál dělníci před odchodem zakonzervovali, výroba tedy může začít bez prodlení. Funkční jsou všechny výrobní linky, sušárna i pila, ve skladech zůstaly již hotové parkety. „Stačí otočit knoflíkem a výroba se může rozběhnout,“ říká správce Jan Rozum. Továrna stojí na okraji lesa, je ale pod stálým dohledem policie. Žádné vloupání či vandalský útok tady proto nezaznamenali.

Pokud nenastanou komplikace, správce předpokládá, že továrnu prodá nejpozději v průběhu září.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)