Kontroly autobusů: Pozor na dobu odpočinku

Lanžhot - Pouze menší technické závady a několik případů nedodržování předpisů odhalili policisté při kontrolách autobusů na jihomoravských silnicích. Na rozdíl od minulých let nenarazili na žádné vozidlo ve vyloženě nebezpečném stavu. Přetrvávají však ojedinělé případy nedodržování povinného odpočinku.

Policisté od pondělka do dnešního rána zkontrolovali 48 autobusů. Stanoviště měli v Mikulově a Lanžhotu na Břeclavsku, Pohořelicích na Brněnsku, ve Znojmě a nedalekých Hatích. Každý vůz zvážili a důkladně prohlédli po technické stránce.

Závady byly spíše drobné, třeba propadlé hasicí přístroje nebo poškozené čelní sklo. Celkem zjistila policie 19 různých závad, osm z nich spočívalo v tom, že řidič nebo cestující nebyli připoutáni bezpečnostními pásy.

Jako nejzávažnější hodnotí policie počínání rakouského řidiče, který měl oficiálně dovolenou, ale v uplynulých dnech prokazatelně řídil. Policisté mu uložili kauci 30 tisíc korun jako zálohu na přestupkové řízení. Chyboval také český řidič, který nedodržel dobu jízdy a odpočinku.

„Poslední kilometry před dojezdem domů jsou nejrizikovější. Porušení doby jízdy a odpočinku je závažný prohřešek,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Telefonuje Bohumil Malášek (zdroj: ČT24)