Jak vyřešit průmyslový útlum na Ostravsku? Odpoví speciální tým

Ostrava - Kvůli současnému útlumu průmyslu v Moravskoslezském kraji vznikla pro tento kraj speciální pracovní skupina. Vzniká tak prostor pro diskusi zástupců ministerstev, kraje, měst a obcí, ale hlavně samotných firem a podniků. Společné jednání má pomoct vytvořit společnou strategii pro další období a přilákat investory.

„Štáb by měl pracovat v pravidelném režimu a měli bychom se na začátku scházet každé pondělí v 10 hodin,“ dodal k fungování skupiny ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, který je současně jejím šéfem.

Velkým severomoravským podnikům klesají zisky a chystají se rušit pracovní místa. Nová přitom nevznikají. Pracovní skupina se proto snaží najít rychlé a efektivní řešení, jak tamní situaci vyřešit. „Signály z úřadu práce nás vedly k tomu, že jsme se rozhodli se na to připravit a nějak tomu předcházet,“ vysvětlil Cienciala.

Skupinu čeká například jednání s OKD

Skupina bude mít dvanáct členů a pravidelně se bude setkávat s vedením velkých severomoravských gigantů. Už příští týden bude jednat s OKD, které se chystá masově propouštět, později i s Vítkovice Steel nebo Evrazem.

Důl Karviná, závod Lazy
Zdroj: ČT24/OKD

Jednání mají pomoct zformovat společnou strategii všech zúčastněných stran. Ta by pak měla připravit lepší podmínky pro zahraniční investory, kteří by do regionu přinesli další peníze, a vytvořili tak nové pracovní příležitosti. V kraji je teď bez práce skoro každý desátý.