Horní Bříza si stěžuje na dehet, kraj prověří zamoření

Horní Bříza - Nebezpečný dehet, který unikl ze skládky v Horní Bříze na severním Plzeňsku, obtěžuje obyvatele této obce. Skládka se odstraňovala dva roky a obec za její sanaci zaplatila 234 milionů. I přesto zapáchající látka pronikla do okolí. Lidé se teď bojí, aby se chemikálie nedostala do spodních vod a nezasáhla studně.

Únik dehtu ze skládky v Horní Bříze (zdroj: ČT24)

Zápach dehtu linoucí se obcí vadí obyvatelům Horní Břízy. Nebezpečná skládka byla už sice vytěžená, ale dehet prý unikl na okolní pozemky a opět začal zapáchat. „Přitom, když se odtěžovala ekologická zátěž, dostali jsme se až na rostlý terén, kde jsme dělali rozbory, zda terén není kontaminován, a kontaminovaný nebyl,“ komentuje to starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec. 

Obyvatelé i tak objevili další místo, kde nebezpečný dehet stále vytéká. „Je patrné, že jsou tam dvě zhruba dvoumetrové jámy, které jsou plné dehtové vody, což v současném horkém počasí lze těžko svádět na srážkovou vodu,“ tvrdí místní obyvatelka Ryna Royová. 

Podle starosty obce byl problém v prasklé hrázi, která byla okolo nebezpečné skládky. Do doby, než ji obec opravila, nejspíš utíkal trhlinou dehet na vedlejší pozemek. Podle Plzeňského kraje je teď potřeba zjistit, zda a do jaké míry byl pozemek zasažen dehtem. Až budou známy všechny výsledky monitoringu, rozhodne zastupitelstvo o dalším postupu.