V dole na Karvinsku hořely elektrorozvody, v dalším se třásla zem

Stonava – V noci evakuovali z šachty Dolu ČSM na Karvinsku přes 200 horníků. Hořely tady totiž elektrorozvody. Požár zlikvidovali záchranáři už za několik desítek minut, několik lidí ale skončilo v nemocnici na pozorování, protože se nadýchali zplodin. Škoda po požáru dosáhla půl milionu korun. V Dolu Karviná, kde taky těží společnost OKD, se zase otřásla zem. Zranilo se přitom šest horníků.

Kvůli požáru elektrorozvodů v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku muselo šachty opustit 220 lidí. Požár byl nahlášen přibližně půl hodiny před pondělní půlnocí. „Šlo o požár rozváděcí elektroskříně v takzvané vtažné jámě, který se kabely rozšířil až na vrchol konstrukce těžní jámy Dolu ČSM, lokalita Sever,“ popisuje mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kůdela. 

„Kvůli zakouření v prostorách vtažné jámy byl ještě před příjezdem tří zásahových vozidel hasičů spuštěn vodní prstenec nad ohlubní jámy a do důlního díla vpuštěn merkaptan, tedy sirná sloučenina, která pro pracovníky v podzemí funguje jako varování,“ pokračuje mluvčí. 

Záchranářům se požár podařilo dostat pod kontrolu za půl hodiny, stejný čas zabralo dohašování. Proč vlastně v dole hořelo, není zatím jasné, příčina se vyšetřuje.

Při důlním otřesu v lokalitě Lazy Dolu Karviná se včera večer zranilo šest horníků. Utrpěli lehká až středně těžká zranění. Někteří skončili v nemocnici. Otřes nastal asi v hloubce 500 metrů, v dole v tu chvíli pracovalo 15 horníků. Záchvěvy byly cítit i na povrchu v Havířově.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Má zhruba 13 tisíc vlastních zaměstnanců. Je jedinou firmou v zemi, která těží černé uhlí. Nejvážnější letošní neštěstí v OKD se stalo v noci na 22. dubna v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku. Zemřeli tam dva báňští záchranáři, kteří se pravděpodobně otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor dolu.

Telefonát Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)