Praha vybrala dodavatele opencard, utratí za ně méně než minule

Praha - Pražští radní schválili dodavatele desítek tisíc plastových karet opencard a na jejich výrobě zřejmě hlavní město tentokrát ušetří. Čtyřletou zakázku za bezmála 50 milionů korun bez DPH opět získala firma Monet+. Podělí se o ni s druhým vítězem tendru, kterým je Česká pošta spolu s Giesecke & Devrient Slovakia. Praha přitom za výrobu karet zaplatí výrazně méně než v předchozích letech.

Mluvčí magistrátu Tereza Králová:

„Hlavním dodavatelem je firma Monet+, jejíž nabídka je pro město nejvýhodnější, a jí také půjdou všechny objednávky. Druhé (firmy) v pořadí vybrala (Praha) jen pro případ, kdyby se něco nedařilo.“

S výběrem dodavatele mělo město problémy. Kvůli malému počtu uchazečů tendr dvakrát zrušilo. Vítězné společnosti zakázku získaly s finančně nejvýhodnějšími nabídkami. Praha s nimi uzavře rámcové smlouvy. Do tendru se přihlásilo dohromady pět firem. Výběrová komise ale tři z nich pro nesplnění podmínek vyřadila. 

Praha proti předchozím rokům za výrobu desítek tisíc karet ušetří. Ve srovnání s loňským rokem dosáhne podle různých typů karet pětinové až třetinové úspory. 

  • Zatímco v roce 2012 dodával Monet+ jednu osobní kartu za 54 korun, nyní ji bude pro Prahu vyrábět za 43 korun, podobně u anonymních karet je sleva z 42 korun na stávajících 28 korun za kartu. 

Kartu opencard si nechalo vystavit asi milion lidí. Využívají ji jako tramvajenku nebo jako průkazku do knihovny. 

Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. Kritizovaný projekt stál asi 1,25 miliardy korun. V souvislosti s kauzou Opencard policie trestně stíhá deset současných i bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně někdejšího primátora, předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody, i nynějšího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Všichni ale jakékoli pochybení odmítají. Radní za TOP 09 kvůli tomu minulý týden podali ústavní stížnost. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess.

Vydáno pod