Pardubická škola kvůli azbestu neotevře do října, o výuku děti nepřijdou

Pardubice - Na jedné z pardubických základních škol nedávno stavbaři při zateplování a výměně oken narazili na azbest. Jeho odstraňování potrvá až do září, škola ale znovu otevře až v říjnu. Přes pět set dětí tak bude muset být dočasně přesunuto na jiné školy. Na podrobnější instrukce kolem krizového plánu ale rodiče školáků zatím stále čekají.

Přítomnost azbestu potvrdily rozbory ekologické laboratoře. „Azbest na Závodě Míru byl objevený pod krytím obvodového pláště v průběhu rekonstrukce a měl by být odstraňovaný přibližně do 10. září,“ uvedl Miroslav Janovský, tiskový odbor, Magistrát Pardubic.

Azbestové desky musí odstranit specializovaná firma. „My jsme zvažovali společně s vedením školy, zda sanovat azbest za provozu školy, nebo přestěhovat celou školu, a rozhodli jsme se pro tu druhou variantu,“ sdělil Tomáš Zelený, vedoucí, Odbor školství, kultury a sportu, Magistrát Pardubice.

Rodičům škola rozešle dopisy

Základní informace škola zveřejnila na internetu. Rodiče školáků ale žádají přesnější podobu krizového plánu. Hlavně to, kam mají děti od září nastoupit. „Všichni rodiče obdrží doporučené dopisy, tam, kde by se nám dopis vrátil, tak je budeme kontaktovat pomocí telefonu nebo mailových adres,“ uvedla Jarmila Staňková, ředitelka, ZŠ Závodu Míru.

Během likvidace azbestu zůstane škola prázdná, děti čeká vyučování v náhradních třídách. „Žáci druhého stupně budou na Dubině, kde jsou prostory velké, a první stupeň bude rozdělen na Základní školu Bratranců Veverkových a Štefánikova,“ dodala Staňková. Zpátky do školy by se měly vrátit na začátku října. Podrobnější informace k likvidaci, ale i přechodnému umístění dětí do jiných škol se rodiče dozví 28. srpna, na kdy město plánuje setkání ve společenském sále radnice.

Azbest nepustí děti do pardubické školy Závodu míru (zdroj: ČT24)