Litvínov se pustil do boje s drobnou kriminalitou

Litvínov - V Litvínově stoupla meziročně kriminalita o více než dvacet procent. Nárůst se týká hlavně krádeží v nebytových objektech. Radnice proto spolupracuje s městskou i státní policií na sérii akcí zaměřených proti zlodějům.

Nejvážnější nárůst je podle policie u majetkové trestné činnosti, přibývá vykradených garáží, sklepů či kiosků. Při společných akcích obou policií výrazně usnadňuje práci technika, hlavně kamerový systém. „Jednak chytíme osoby, které páchají trestnou činnost, ale hlavně to slouží k větší bezpečnosti občanů,“ říká starosta Litvínova Milan Šťovíček (STAN).

Mnohem častěji se policisté setkávají s pachateli pod vlivem různých drog. I tady má městská policie k dispozici nejmodernější techniku. „Disponujeme mobilní laboratoří na zjišťování drog u řidičů,“ uvedl velitel policie Zdeněk Urban. Přístroj dokáže během patnácti minut vyhodnotit, zda je řidič pod vlivem návykových látek.

Vyšetřování těchto trestných činů přineslo zajímavý poznatek - poměrně často jsou pachateli amnestovaní vězni. Po lednové amnestii se na Mostecko vrátilo relativně nejvíce propuštěných vězňů a jedna z nejvyšších nezaměstnaností v republice přispěla podle policie k nárůstu kriminality.

Policejní akce v Litvínově potrvá tak dlouho, dokud nedojde k výraznějšímu poklesu krádeží.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)