Dva měsíce po povodních: Obce neviděly od státu ještě ani korunu

Krkonoše - Zápas s povodňovými škodami nebere konce. Dva měsíce po červnové velké vodě brzdí práce v postižených oblastech i to, že stát zatím obcím neposlal slíbené peníze. Netrpěliví jsou lidé hlavně v místech, kde hrozí další škody. V horách navíc není času nazbyt - za pár měsíců přijde sníh a práce na opravách se zastaví.

Voda napáchala správě Krkonošského národního parku škodu za více než 150 milionů a další zhruba stovku na veřejném majetku mimo rezervaci. Dodnes tu musejí rozvážet balenou vodu, dodnes tu řidiče straší podemleté silnice.  

Podle starostů i místních opravy postupují velmi pomalu. Z peněz, které stát slíbil na pomoc, zatím do potižených oblastí nepřišla ani koruna. Ministerstvo dopravy, v jehož gesci je proplácení peněz za likvidaci povodňových škod, teprve v červenci vydalo manuál pro obce, jak při podávání žádostí postupovat. „Měsíc po povodni jsme se dozvěděli, jakým způsobem máme postupovat. Žádost jsme museli odevzdat nejpozději 31. čevence, což jsme učinili. V tuhle chvíli nám ale nikdo z ministerstva nedokáže říci, kdy a jestli vůbec nám dané škody proplatí,“ stěžuje si starosta Svobody nad Úpou Jiří Špetla (nez.).

Jeho i další starosty postižených obcí přitom tlačí čas. Peníze, které jim ministerstvo pošle, musí proinvestovat do konce roku. „U nás na horách to znamená do konce října, pokud nám to počasí dovolí,“ konstatuje Špetla. Znamená to podle něj necelé tři měsíce na vyhotovení projektu, vysoutěžení zhotovitele a samotné provedení. „Nemusíte být Einstein, abyste si spočítal, že jsme v časovém skluzu,“ dodává.

Krkonoše marně čekají na peníze z ministerstva (zdroj: ČT24)