Obyvatelům Točné chybí kanalizace a už i trpělivost

Praha - Obyvatelům pražské Točné už dochází trpělivost s neustálým odkládáním výstavby kanalizace. Vyvážení septiků navíc od jara dvakrát zdražilo, protože firmy musí splašky vozit až na druhý konec Prahy. Místní teď přišli s nápadem, jak vybudování kanalizace téměř osmkrát zlevnit - chtějí využít bývalou vojenskou čističku. Tohle řešení ale magistrát odmítá.

Točná je jednou z mála částí Prahy, kde ještě chybí kanalizace a obyvatelé jsou nuceni splašky vyvážet. V dubnu bylo ale zrušeno výpustní místo v Šeberově a to nejbližší je vzdálené 30 kilometrů. Firmy si proto za odvoz začaly účtovat dvakrát tolik.

Obyvatelé žádají město o bezodkladné zahájení výstavby slibované kanalizace. Na její podporu vznikla i petice. Podle magistrátu je projekt výstavby kanalizace rozdělen do dvou etap, první etapa do sousedních Cholupic by měla být hotova příští rok. „Poté bude následovat Točná,“ řekla mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Výstavba kanalizace by měla stát okolo 400 milionů korun. Starousedlíci proto přišli s řešením, jak při stavbě ušetřit. Chtějí využít bývalou vojenskou čistírnu, která teď patří bytovému družstvu. Kanalizace by prý pak vyšla jen na 50 milionů. „Pouze by se to nevedlo do Cholupic a směrem na Komořany, ale bylo by to z čističky rovnou na vodoteč do Břežanského údolí,“ vysvětlil jeden z místních Tomáš Volf.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Po rozšíření by tuto čističku podle odborníků mohli využívat všichni obyvatelé Točné, tedy zhruba přes 500 domácností. Magistrát o tomhle řešení ale nechce ani slyšet. "Nebylo by to ekonomické, každých minimálně deset let bychom museli přistupovat k vysokým investicím, vzhledem k legislativním požadavkům, které jsou kladeny na vysokou kvalitu odpadních vod.

Jestli se kanalizační síť na Točné začne příští rok opravdu stavět, magistrátní zastupitelé rozhodnou při schvalování rozpočtu v listopadu.