Jihočeské řeky mají málo vody, zatím jsou ale splavné

Jižní Čechy - S nedostatkem vody se potýkají jihočeské řeky. Odtoky z přehrad jsou minimální, žádná z elektráren ale zatím nemusela omezit provoz. Lužnice i Vltava zatím zůstávají pro vodáky sjízdné, omezená je sjízdnost na horním toku Otavy.

Letošní červenec patřil k nejsušším měsícům v historii. Voda v Římovské přehradě je o dva až tři metry níž, než je v létě obvyklé. Odtok teď výrazně omezily všechny jihočeské přehrady kromě Husinecké. Větší sucho pamatují hydrologové jen před deseti lety.

Nedostatek vody v řekách způsobilo hlavně výrazné odpouštění přehrad po povodních. V řece Malši je podstav kvůli nízkému odtoku. Zatímco ještě včera vodohospodáři odpouštěli 1,75 metru krychlových za vteřinu, dnes už jen polovinu.

Problémy mají v tomto počasí hlavně rybáři, a to nejen ve stojatých vodách, ale právě i pod přehradami. „Dochází k drobným úhynům na Dračici či Stropnici,“ říká Jan Štěpán z jihočeského rybářského svazu.

Nejoblíbenější vodácká řeka Vltava má vody relativní dostatek díky regulovanému minimálnímu odtoku z Lipna. „Odtéká 7 metrů krychlových za sekundu, přičemž minimální odtok je 6 metrů krychlových,“ řekl vedoucí dispečer Povodí Vltavy Jiří Baloun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)