Lva nebo krokodýla už v Bzenci nevyvenčíte

Bzenec (Hodonínsko) - Zastupitelé v Bzenci na Hodonínsku schválili neobvyklou vyhlášku - zakáz venčení lvů a jiných zvířat, která vyžadují zvláštní péči. Ke kurióznímu kroku je přiměly stížnosti místních. Jedna z tamních rodin totiž doma chová lvici. Její vycházky do města lidem naháněly strach.

Součástí jedné bzenecké rodiny je neobvyklý domácí mazlíček - lvice Mia. Její majitelka Lenka Burská už kromě dalších lvů odchovala i jaguáry. Obracejí se na ni zoologické zahrady i cirkusy. Mia je první, která se k původnímu majiteli odmítla vrátit. V rodině nové majitelky si zvykla a zvykla si i na procházky. Teď se však musí nejdřív přesunout mimo katastr města, kde nová vyhláška zakazující její venčení neplatí.

A důvod nezvyklého zákazu? Při jedné z procházek městem lvice vystrašila dítě, rodiče si pak stěžovali na radnici a ta reagovala vyhláškou. „Upravuje pohyb zvířat, která vyžadují zvláštní péči. Jsou to zvířata, která běžně nejsou v našich zeměpisných šířkách chovaná,“ uvedl Roman Ostrézí, tajemník Bzence. Kromě kočkovitých šelem ale nejnovější bzenecká vyhláška zakazuje venčit ve městě i například hady nebo krokodýly.

Vyhláškou proti lvici (zdroj: ČT24)