Chcete se zbavit dat opravdu definitivně? Zkuste drtičku hardwaru

Brno - Počítačoví odborníci varují před zneužitím informací z vyřazených počítačů. Lidé ani firmy si často neuvědomují, jak může být obnovení i zdánlivě smazaných dat jednoduché. V Brně se dnes poprvé v akci představila mobilní hardwarová drtička, která data dokáže zlikvidovat opravdu dokonale. Připravte se ale, že její pořizovací cena nebude patřit mezi nejnižší.

„Firmy to podceňují, často se jejich sensitivní data, ty nosiče, záznamová média, ocitnou na skládkách,“ uvedl Zdeněk Otčenášek, manažer využívání IT technologií. Některé firmy mají v databázích osobní údaje stovek zákazníků, bezpečnostní riziko si proto nemohou dovolit.

Softwarovou cestou by trvalé smazání například 40 harddisků zabralo i několik dní. Speciální mobilní skartovací jednotka z Británie se s nebezpečím zneužití dat vypořádá za pár minut. Objednat si šrotovací jednotku včetně certifikátu o bezpečném zničení stojí ale desetitisíce korun. Běžnému uživateli s jedním počítačem se proto víc vyplatí časově náročnější softwarové řešení.

Smazání dat nestačí. Británie přišla s mobilní drtičkou (zdroj: ČT24)