Sanitky odjedou z Ostrova, nově budou vyjíždět z Jáchymova

Ostrov (Karlovarsko) – Velké stěhování čeká ostrovskou pobočku karlovarské záchranné služby. Její stanoviště v areálu soukromé nemocnice v Ostrově na Karlovarsku se nelíbí hygienikům, kraj ho ale nechce opravovat, raději postaví nové stanoviště. Dokud nebude k dispozici, budou sanitky vyjíždět z Jáchymova, vzdáleného asi šest kilometrů.

Kontrola hygieniků zjistila v současném sídle záchranné služby v Ostrově nedostatky v zázemí pro personál. Hygienici nařídili úpravy, ke kterým se ale zřizovatel záchranky Karlovarský kraj nemá. Podle hejtmanského náměstka Jaroslava Borky (KSČM) by totiž úpravy pronajatých prostor byly příliš drahé, bude proto lepší, když se záchranáři přestěhují. Konečným cílem stěhování by měla být nová stanice v Ostrově, kterou však kraj teprve bude stavět. Zhruba rok proto stráví záchranáři v nedalekém Jáchymově. „Dočasně se záchranka přestěhuje do prostor Domova s pečovatelskou službou v Jáchymově,“ přiblížil náměstek Borka.

Kde konkrétně bude stát nová ostrovská stanice, kraj ještě neví. „Zvažujeme buď úpravu některé budovy v majetku kraje, například školy, nebo dohodu s městem Ostrovem, který by poskytl pozemek pro stavbu nové záchranky,“ uvedl Borka. Stavba bude stát kolem čtyř milionů korun, záchranáři potom ušetří na nájemném, které v soukromé nemocnici v Ostrově činilo 670 tisíc korun za rok, v jáchymovském zařízení potom 207 tisíc korun.

V Karlovarském kraji je jedenáct stanovišť záchranné služby. Problémy toho ostrovského, které zatím sídlí v pronajatých prostorách, jsou spíše ojedinělé. Většinou totiž záchranáři mají vlastní budovu.

Záchranáři z Ostrova míří do Jáchymova (zdroj: ČT24)