Památky bez odpočinku. Pod ekonomickým tlakem otevírají v pondělí

Liberec - Památky v Česku letos bojují s odlivem návštěvníků. Někde se vymlouvají na špatné počasí, jinde se snaží výpadek tržeb nahradit a turisty přilákat i mimo běžnou návštěvní dobu. Platí to třeba pro Trosky v Českém ráji, které jsou během prázdnin otevřeny i každé druhé pondělí.

Pondělní otevírací doba znamená zvláštní zátěž pro kastelána. Správce Trosek Lubomír Martinek se o prázdninách z hradu nedostane ani o víkendech a odpočinout si v létě může jenom každé druhé pondělí. „V sezoně jsem tady sám plus brigádníci praktikanti, kteří vypomáhají v pokladně, případně s drobnými pracemi,“ říká kastelán Martinek.

  • Během dvou červencových pondělků na hrad pokaždé přišlo asi 500 lidí. Do budoucna mají být Trosky otevřeny každé pondělí. Letos v létě symbol Českého ráje mimořádně otevře své brány ještě v pondělí 26. srpna.

Pracovní pondělí však nezatěžuje jenom kastelána, ale i samotnou stavbu. „Každá památka by si měla trochu odpočinout, aby během volného dne bylo možno provést základní úklid a údržbu. Nicméně je tady velký ekonomický tlak a i velká snaha Národního památkového ústavu rozšiřovat své služby a jít naproti návštěvníkům,“ říká Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově. Kromě Trosek je v kraji v pondělí otevřen právě blízký zámek Sychrov.

Kastelánů, kteří v pondělí své svěřence otevírají, proto v posledních letech přibývá. „Kolegové jsou bohužel tak šroubováni rozpočtem, že musí přicházet s novými, netradičními a nezvyklými způsoby,“ komentuje to Petr Fedor z Národního památkového ústavu.

Příští rok dojde na Bezděz

Památkáři uvažují třeba o otevření Bezdězu. „Domnívám se, že k otevření Bezdězu dojde zkušebně v příštím roce,“ prozradil Miloš Kadlec. Z památek, které spravuje stát, je v Česku v pondělí zatím přístupná zhruba pětina, mimo jiné hrady Karlštejn a Buchlov nebo zámek v Českém Krumlově.

Reportáž a rozhovor s Milošem Kadlecem (zdroj: ČT24)