Sociální centrum v Teplé – problém, nebo jeho řešení?

Teplá (Chebsko) – Proti chystané stavbě sociálního centra se postavili obyvatelé západočeské Teplé. Obávají se, že se k němu začnou stahovat problémoví obyvatelé, chtějí se proto k jeho stavbě sami vyjádřit v referendu. Podle radnice však už je na hlasování pozdě a centrum naopak má zlepšit situaci ve městě, které se už dostalo na seznam sociálně vyloučených lokalit.

Co bude podle nich znamenat otevření sociálního centra, ukázali obyvatelé Teplé tím, že přelepili značky s názvem obce nápisy „Cikánská Lhota“. Jenomže podle radnice, která jeho vytvoření připravuje, je to přesně naopak a centrum v žádném případě nebude mít ubytovací kapacity. „Romy tady ubytovávají soukromí podnikatelé a ti na ně čerpají pravděpodobně dávky – příspěvek na bydlení. Pokud stát nezasáhne, jako starostka nemám šanci proti tomu bojovat,“ podotkla tepelská starostka Jana Čížková.

Teplá již byla vyhlášena za sociálně vyloučenou lokalitu, v důsledku se dále zvyšuje počet chudých obyvatel a klesá hodnota majetku starousedlíků. „Cena nemovitostí rapidně klesá,“ poukázal Tomáš Erps ze sdružení Tepelsko bez cenzury, které proti sociálnímu centru protestuje. Centrum by mělo nabídnout nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, sociální služby a právní poradenství. K tomu přibudou dvě hřiště. Podle Agentury pro sociální začleňování podobná zařízení slouží všem obyvatelům.

Kromě samotného faktu, že centrum vznikne a podle jejich názoru přitáhne další problémové obyvatele, zlobí se obyvatelé Teplé na radní i z dalších důvodů. „Ekonomika toho projektu je naprosto katastrofální. Za dobu udržitelnosti budou náklady čtyřnásobně převyšovat výši přidělené dotace,“ uvedl Jan Rada z Tepelska bez cenzury. Jeho kolega Tomáš Erps dodal, že radnice o projektu dostatečně neinformovala. To však odmítla starostka: „Projekt se připravoval od června roku 2011. Proběhlo stavební řízení, do toho mohly být jakékoli protesty podány.“

Obyvatelé města by chtěli, aby ke stavbě sociálního centra proběhlo referendum. To však radnice nechce dopustit, protože už v létě začalo město čerpat dotace. „Pokud bychom projekt zastavili, město zaplatí pokutu za špatné nakládání s finančními prostředky a hrozí nám takzvané porušení rozpočtové kázně,“ zdůraznila starostka Čížková.

Odmítnutím referenda však spor v Teplé nekončí. Nespokojení obyvatelé se chystají 4. září protestovat na jednání zastupitelstva.

Marek Štětina o tepelském sociálním centru (zdroj: ČT24)