Za neúspěšné referendum zaplatily Pardubice 1,2 milionu

Pardubice – Za referendum o budoucnosti městských obvodů zaplatil pardubický magistrát 1,2 milionu korun. Dal je především na zajištění hlasovacích místností a jako odměny pro členy okrskových komisí, na 150 tisíc potom přišla propagace hlasování. Referendum přitom skončilo neúspěšně – přišlo pouze 20,91 procenta voličů, k tomu, aby byly výsledky platné, by však bylo potřeba alespoň 35 procent. Většina těch, kteří k hlasování přišli, se vyslovila pro zachování obvodů.

Konečný účet za červnové referendum uzavřelo město až po dvou měsících, do konce července čekalo na podklady od městských obvodů. Ačkoli původně magistrát očekával, že bude referendum levnější, podle primátorky Štěpánky Fraňkové (SPP) nedocházelo k plýtvání.

Pardubičtí občané odpovídali na otázku: „Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubic na městské obvody?“ Kladně na ni odpovědělo 60,24 procenta příchozích, proti bylo 38,92 procenta. Žádnou odpověď křížkem neoznačilo 0,14 procenta lidí. Část současného vedení města usiluje o zrušení obvodů, které považují za nákladné a plné byrokracie. Městská kampaň před referendem dokonce hlásala: „Můžete rozhodnout, zda má město investovat prostředky do svého rozvoje, nebo do byrokracie.“ Především městská opozice však tvrdí, že jsou obvody potřeba, samospráva je díky nim blíže lidem, úřady jsou dostupnější a lépe rozumějí místním potřebám.

Účet za referendum v Pardubicích (zdroj: ČT24)