Plzeňská vědecká knihovna přes úspory zvýší komfort

Plzeň - Vědecká knihovna v Plzni testuje recept na krizi. Peníze do kultury se budou v příštích letech ztenčovat, a tak se knihovna pokouší na provozu ušetřit. Snaží se to dělat tak, aby návštěvníci nic nepoznali. Výsledek poslouží Krajskému úřadu jako model pro řízení dalších institucí. I ty čeká racionalizace provozu a snížení nákladů.

Vědecká knihovna v Plzni prochází dlouhodobým auditem, a tak je teď do jejího chodu detailně vidět. Kolik co stojí, je naprosto jasné, a tak test probíhá právě tady. Má sto zaměstnanců a rozpočet přes padesát milionů ročně. „Tato testovací analýza je opěrným bodem, jak lze ušetřit také v jiných kulturních institucích Plzeňského kraje,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.   

Ředitelka knihovny tvrdí, že už teď, v polovině testu, je jisté, že knihovna dokáže ušetřit minimálně deset procent nákladů. „Je to takový screening, tedy sběr informací, jak provoz zefektivnit,“ říká ředitelka Vědecké knihovny v Plzni Ivanka Horáková. 

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Knihovna přehodnocuje naprosto každý detail. Dopravu knih z depozitářů, výpůjčky, vytíženost zaměstnanců i údržbu a úklidy. „Udělali jsme celkovou bilanci organizace, odvíjí se to od finančních prostředků. Dnes dokážeme uklidit za nějaké peníze a uklidit také za jiné peníze,“ uvádí Ivanka Horáková. 

Komfortní výpůjčky knih čtenářům zajišťuje elektronický systém. Díky tomuto systému se lze do knihovny přihlásit odkudkoli. Čtenář také zjistí obsah knihy, zda je ilustrovaná a podobně. Vědecká knihovna v Plzni navíc připravuje úplně nové prostory. Zajistí dokonalou funkčnost a systém půjčování knih. Instituce si věří, že i když v budoucnu dostane na provoz méně peněz, snadno si poradí. „Ten standard bude vyšší a náš čtenář průběh změn vůbec nepozná,“ upozorňuje Ivanka Horáková. 

Vědecká knihovna zatím propouštět nebude. V této oblasti se pokusí uspořit krácením pracovních úvazků.