Extremisté chystají pět protiromských protestů, Ostrava už „svůj“ zakázala

Ostrava – Nejméně na pěti místech chtějí extremisté 24. září uspořádat protestní pochody, na kterých chtějí protestovat proti kriminalitě, policejním zásahům i Romům. Svolávají je různé organizace, podle policistů zatím protesty ohlásily v Moravskoslezském, Královéhradeckém, Ústeckém, Jihočeském a Plzeňském kraji. Jeden pochod už úřady zakázaly kvůli jinému shromáždění ohlášenému na stejnou dobu.

Ohlášení protiromských a protipolicejních protestů potvrdily radnice Ostravy, Plzně, Českých Budějovic, Jičína a Duchcova. Pořadatelé některých pochodů tvrdí, že jsou občané „šikanováni cikánskými násilníky“, které podle nich podporuje vláda a problémy s Romy nijak neřeší. Další podrobnosti chtějí organizátoři sdělit na internetu.

Jeden ze dvou plánovaných protestů zřejmě neproběhne v centru Ostravy. Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zakázala pochod z Partyzánského náměstí, protože na stejný termín již ohlásili shromáždění Romové. „Shromáždění koliduje s jiným již dříve hlášeným shromážděním. Svolavatelé jsou známi naprosto odlišnými názory a idejemi, což vede k odůvodněným pochybnostem z narušování pokojnosti shromáždění. Mezi svolavateli nedošlo k dohodě, proto jsme se rozhodli toto shromáždění zakázat,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Obdobná akce přesto v Ostravě proběhne, pravicoví radikálové mají na stejný den od 14 do 16 povolenou demonstraci Stop rasovým útokům u památníku v Komenského sadech.

Na protest se připravují také České Budějovice, jejich magistrát má ohlášenou stovhlavou akci. Její účastníci budou pochodovat z Lannovy třídy přes areál Výstaviště, kde má akce skončit. Třetím krajským městem, kde chtějí extremisté protestovat, je Plzeň.

Pochod je nahlášený také v Jičíně. Podle organizátorů povede z Husovy třídy na Valdštejnovo náměstí. Protest je naplánován také v Duchcově, kde naváže na předchozí sérii demonstrací, které v severočeském městě probíhají již od června.

Policejní mluvčí Ivana Ježková uvedla, že se policisté na protesty ve všech regionech připravují: „Podklady velmi pečlivě vyhodnocujeme, krajská policejní ředitelství již pracují na bezpečnostních opatřeních, která by měla zamezit porušení zákona.“ Upozornila, že akcí ještě může přibýt, na jejich ohlášení mají pořadatelé téměř týden. Podle shromažďovacího zákona je nutné demonstraci nahlásit na příslušné radnici pět dní před jejím konáním. „V odůvodněných případech může radnice přijmout oznámení i v kratší lhůtě, například i minutu před samotných shromážděním,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Úřady nemohou akce přímo zakázat, mohou však o jejich zákaz požádat soudy.

Obdobné protesty probíhaly již v červnu a červenci v Duchcově a Českých Budějovicích. V severočeském městě vypukly poté, co unikl záznam pouliční kamery, která zachytila útok skupiny Romů na manželský pár. V jihočeské metropoli zase organizátoři protestů poukazovali především na rozsáhlou rvačku, ve kterou přerostla původní dětská tahanice na hřišti na sídlišti Máj. V Duchcově i Budějovicích se účastníci protestů snažili proniknout do míst obývaných Romy, střetli se přitom s policií.