Luhačovice – Na krajových specialitách i exotických jídlech včetně hmyzu si pochutnávali návštěvníci zkušebního nultého ročníku Food Festivalu Resortu Luhačovice na Zlínsku. Své umění jim předvedli šéfkuchaři z celkem pěti okolních hotelů. Zájem předčil očekávání organizátorů – podle odhadu přišlo až pět tisíc lidí – a zřejmě tak vznikla nová tradice.
V Luhačovicích potěšili gurmány ústřicemi, cvrčky i koláčem s povidly
Jak správně otevřít a servírovat ústřice? Čerstvé se sektem a odborným komentářem je zvědavě ochutnali ti, kteří je zatím znali jen jako rekvizity z francouzských filmů. A například se dozvěděli, že se jedná o jediný pokrm, při jehož konzumaci je možné srkat, aniž by se člověk společensky znemožnil.
„Dali jsme šéfkuchařům volnost, aby se vyřádili, aby udělali to, co nejlépe umí a výsledek jejich snažení mohou lidé ochutnat na stáncích hotelů,“ říká organizátor přehlídky Roman Kašpar. Jeho ambicí je lákat hosty do lázní nejen za zdravím, ale taky za chuťovými zážitky.
Jedním z nejatraktivnějších bodů odpoledního programu byla tzv. entomofagie neboli příprava a ochutnávání hmyzu. Po předkrmu z larev potemníka brazilského s česnekem a chilli zavoněli na pánvi křupaví a výživní cvrčci, jen tak na másle. Prý chutnají jako oříšky. Saranče všežravé pak posloužily jako šťavnatý dezert.
V nabídce ale nechyběly ani dezerty tradičnější. Třeba ze škvarků, povidel a máku. „V podstatě jsme chtěli docílit toho, že tak jak je pro Vídeň typický Sachr dort, tak chceme mít typický koláč pro Luhačovice,“ vysvětluje členka organizačního týmu Dana Husková.