Američtí stíhači zahynuli u Boršova v dubnu 1945, teď mají pomník

Boršov nad Vltavou (Českobudějovicko) – Američtí váleční letci mají v Česku nový velký památník. Stojí u Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku, kde zahynuli v dubnu 1945 dva piloti. Malé pomníčky, které připomínají nejenom dva stíhače sestřelené u Budějovic, jsou i na dalších místech v Česku již od 90. let, ten velký má připomenout jejich účast v bojích nad protektorátem. Zatímco však pomník Američanům již stojí, poslední žijící českoslovenští váleční letci na svůj pomník, který by měl stát v Českých Budějovicích, stále marně čekají.

Třikrát proletěla nad Boršovem sportovní letadla, potom sochař Petr Fridrich odhalil své dílo – sochu pilota s motýlem, která na okraji farského lesa připomíná smrt dvou amerických stíhačů.

Američtí letci mají v Jihočeském kraji už více než deset menších pomníků, například desky v Číměři a Strmilově na Jindřichohradecku, kde zahynuly posádky sestřelených bombardérů, další nedaleko Bujanova připomíná nouzové přistání amerického letadla, jehož posádku němečtí vojáci na zemi postříleli, říká Milan Průša z budějovického spolku Veteran Army Vehicles.

U Boršova zahynuli tři týdny před koncem války letci Raymond Reuter a William Predy. Při letu kolem budějovické základny, kde Němci testovali proudové stíhačky, dvě z nich spatřili a začali je pronásledovat. Messerschmitty však americké mustangy zavedly přímo před hlavně protivzdušných kanónů u letiště v Plané. „Schytali salvu z protiletecké obrany,“ shrnul starosta Boršova Miroslav Nejedlý.

Pomník měli mít v jižních Čechách také českoslovenští letci. Stát měl přímo v krajském městě. Sami veteráni, ale také historici však ostře kritizovali vybranou podobu pomníku – měl to být kamenný válec se jmény a vodou. „Rozhodli umělci, kteří na to mají úplně jiný názor,“ uvedl iniciátor stavby pomníku Vladimír Vopálecký. Kvůli sporům o podobu pomníku ovšem projekt zablokovali – a tak na náměstí, kde měl stát, není nic.