Co bude dál s koupalištěm Džbán?

Praha - Zchátralé koupaliště Džbán v Praze 6 o letošních prázdninách ožilo. Přibyl počet těch, kteří se chtěli v letních dnech osvěžit, díky koncertům a party je tu rušno i večer. Kulturně sportovní centrum ale možná nebude mít dlouhého trvání. Nový vlastník tam totiž plánuje výstavbu rezidenčních terasovitých vil. To mu ale neumožňuje územní plán a nelíbí se to ani radnici.

Novému podnájemci Džbánu se podařilo přitáhnout na koupaliště mladé lidi. Oproti loňsku návštěvnost několikanásobně vzrostla. Otevřel bary, začala tu pod širým nebem fungovat hudební scéna. „Snažíme se sem přitáhnout spoustu mladých lidí na kulturní akce, koncerty, party, většina je bez vstupného,“ říká organizátor Martin Bezvoda.

Atmosféru koupaliště kazí zdevastované budovy bývalých převlékáren, z nichž je jen jedna využita, a to jako paintballové hřiště. Společnost Molepo, která areál letos na jaře koupila, zatím neví, jak se zchátralými objekty naloží. Svůj záměr podle slov jednatele předloží na podzim, do té doby prý není co zveřejnit.

Dejvická radnice má ale informací víc. Zástupci vlastníka spolu s architekty už kontaktovali radní a seznámili je s projektem výstavby. „Předvedli nám něco, co tam být nemůže. Zbourat ty strašné budovy, bývalé šatny, je potřeba, ale aby se místo toho postavily rodinné nebo terasové domy, to si myslím, že v Šárce opravdu není možné,“ konstatuje starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Výstavbu bytových domů neumožňuje územní plán, proti jsou kromě občanského sdružení i radní. 

Sezona na Džbáně končí v září a bude záležet na dohodě vlastníka s organizátorem akcí, jestli se Pražané na kulturně nabitý program budou moci těšit i příští léto.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)