Radon v pardubických školkách, děti ohroženy nejsou

Pardubice - V některých pardubických mateřských školách odborníci naměřili zvýšené hodnoty radioaktivního radonu. Vedení magistrátu uklidňuje rodiče, že dětem v této koncentraci nehrozí zdravotní rizika. I tak město připravuje opatření, která mají šíření rakovinotvorného plynu zabránit. Prověřit nechá všechny pardubické školy a školky.

Vyšší hodnoty radonu zjistilo kontrolní měření poté, co stavbaři dokončili přístavby školek. Plyn ale odborníci zjistili hlavně v původních prostorách. „Na mateřské škole Pospíšilova a na mateřské škole Brožíkova radon přesahuje přípustnou hladinu, což je 400 becquerelů na metr krychlový,“ informuje pardubická primátorka Štěpánka Fraňková. 

Vyšší hodnoty ukázala i měření v dalších dvou školkách. „Informovali jsme rodiče, rozdali jsme jim dopisy od paní primátorky, každému osobně,“ zdůrazňuje ředitelka mateřské školky Odborářů Ivana Vondráková. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Město chce nechat v budovách namontovat odvětrávací systém, který nežádoucí plyn odvede. Opatření u každé školky přijde na víc než sto tisíc korun. „Probíhá výběrové řízení, které by mělo být uzavřeno do čtrnácti dní. Do konce roku by pak měly proběhnout stavební práce,“ říká náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber. 

Podle odborných posudků se rizikový radon do vnitřních prostor školek dostává z geologického podloží. „Zdravotní problém spočívá v tom, že existuje jeden izotop, který má radioaktivní účinky. Jeho účinky jsou však poměrně dlouhodobé, mluví se o desítkách let,“ vysvětluje expert v oboru chemie z pardubické univerzity Miloslav Slezák. 

Kvůli zvýšenému výskytu radonu chce pardubický magistrát nechat prověřit dalších deset mateřských školek během vánočních prázdnin. Na jaře se pak bude měřit na školách západních.