Strakonickou jedárnu trvalé zpřístupnění nečeká

Strakonice - Tři podzemní sály někdejší jedárny strakonického hradu se v červenci proměnily ve středověkou pivnici. Nyní jsou ale lavice prázdné a dveře opět zavřené. Někteří místní zastupitelé volají po jejím trvalém zpřístupnění, podle radnice to ale není možné. Jedárnu tak i nadále hodlají využívat jen při výjimečných příležitostech.

Radnice nechala loni bývalý sklad chemikálií sanovat, stát za to zaplatil 20 milionů korun. Trvalo téměř rok, než se podzemí podařilo zpřístupnit. Hlavním důvodem byl netěsný strop, při deštích se sem valila voda. Na povrchu proto bylo třeba položit novou izolaci. 

Koncem července si mohli návštěvníci posedět v jedárně, jež se během středověkých slavností Rumpálování změnila v krčmu. „V podobném duchu to budeme využívat i nadále, rozhodně při velkých významných akcích, které se konají na hradě,“ řekla ředitelka strakonického městského kulturního střediska Eva Dresslerová.

Podle některých místních zastupitelů je ale využívání jedárny minimální. Opozice viní radnici, že nemá žádnou strategii dalšího využití, a volají po trvalém zpřístupnění. Vedení města to ale odmítá. Uvnitř nejsou záchody, chybí i přívod vody a topení, sály proto nemůže otevřít na týdny nebo měsíce. „Vždycky to budou prostory, které budou využívány jen nárazově,“ konstatoval starosta města Pavel Vondrys (SJPS).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V podzemí hradu zemědělci od 70. let skladovali různé chemikálie. Jedy unikající ze sudů zamořily zem. Záchranáři tady museli několikrát zasahovat. Teprve loni radnice získala 20 milionů na úklid. Dělníci v rouškách tady pracovali nepřetržitě tři měsíce.

Sklepení otevřou jeho správci opět za čtyři měsíce, kdy uvnitř hodlají uspořádat adventní trhy.