Lodní doprava na Labi se opět zastavila - tentokrát kvůli plynovodu

Děčín - Lodní dopravu na Labi u Děčína zastavilo pokládání vysokotlakého plynovodu na dno řeky. Potrubí, které dosud vedlo pod železniční lávkou, už totiž pod mostem nesmí být. Plynaři nakonec museli použít metodu, kterou se potrubí pokládá přes řeku jen výjimečně.

Vyprošťovací tank popotahoval stošedesátimetrové potrubí od jednoho břehu k druhému skoro celý den, nejprve po centimetrech, potom metr po metru. Problém byl v tom, že dlouhý ocelový had ještě před tím, než se ponořil do vody, musel vybrat docela ostrou zatáčku.

Ukládat potrubí do hlubokého příkopu napříč řekou není příliš obvyklé. Plynaři už ale neměli jinou možnost. „Použili jsme to proto, že předchozí pokusy technologií protlaku selhaly,“ říká ředitel stavby plynovodu Petr Krejčíř.

Potrubí uloženému tři metry pod dnem Labe by neměla ublížit ani velká povodeň. „Určitě to vydrží dlouho, dvacet třicet let,“ dodává Krejčíř.

Zítra ještě potápěči celý výkop zasypou a zatíží čedičem a žulou. Pak už bude zase Labe u Děčína pro lodní dopravu volné.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)