Do okolí Plzně autobusem i v noci

Plzeň - Noční autobusy už nebudou vozit domů jen obyvatele Plzně. Dopravní podniky se domluvily s několika přilehlými obcemi a zřídily nové víkendové noční spoje. Ty vyjedou i několik kilometrů za Plzeň. Zastaví ale jen v obcích, které si dopravu zaplatily. Lidé tak už nebudou muset k jízdě domů v pozdějších hodinách využívat jen taxíky. Na první jízdu do obcí mimo Plzeň se autobusy vydají už 30. srpna.

Nové noční autobusové linky ponesou označení N11 a N12. „Provoz těchto nočních linek bude pouze víkendový. Linka N11 bude vyjíždět padesát minut po půlnoci od Mrakodrapu, linka N12 ve 2 hodiny ráno,“ popsal provozní ředitel plzeňských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Dopravní podniky zavedením nových spojů využijí efektivně autobusy, které stojí přes noc ve vozovně. Linka N12 bude jezdit až do 22 kilometrů vzdáleného Chotěšova.

Starostové obcí se s dopravními podniky domluvily na šestiměsíčním zkušebním provozu. Na noční autobusy totiž musí doplácet ze svého rozpočtu. „Tuto možnost jsme uvítali. Celkové náklady byly rozděleny na všechny obce ve stejné výši,“ řekl starosta Líně Michal Gotthard (nez.).

Obě linky teď ještě čekají na licenci, kterou musí vydat krajský úřad. „Odbor dopravy krajského úřadu sbírá stanoviska obcí, policie a dalších dotčených orgánů a následně vydá licenci k oběma těmto nočním linkám,“ potvrdila tisková mluvčí kraje Šárka Stará.

Reportáž Lucie Pelanové (zdroj: ČT24)