Z umělé zácpy v centru Prahy si policisté vybírali řidiče ke kontrole

Praha – Zácpa místo prázdné široké ulice čekala v noci na řidiče, kteří se vydali na pražskou Severojižní magistrálu. Policisté zde zahájili bezpečnostní akci, kterou naplánovali na konec prázdnin. Přistihli pět opilých řidičů, našli padělaný řidičský průkaz a také vypnuté měřiče kilometrů ve vozech taxi. Rozsáhlé kontroly budou podle policie pokračovat do neděle v celém Česku.

Noční policejní kontrolu pocítil každý řidič, který projížděl středem Prahy, i když ho hlídky přímo nezkontrolovaly. Policisté si magistrálu v obou směrech zúžili ze tří do jediného pruhu a vytvořili tak zácpu, ze které si potom vybírali vozy ke kontrole. „Je to zaměřené na řidiče, kteří požili alkoholické nápoje, proto jsme vybrali Wilsonovu třídu. Někteří řidiči jsou zvyklí na tyto dopravní akce, ale nejsou zvyklí, že bychom mohli zastavit a dělat tuto akci tam, kde jsou tři jízdní pruhy,“ řekl vedoucí pražských dopravních policistů Pavel Švrčola.

Policisté kontrolovali auta popojíždějící v obou směrech déle než tři hodiny – od půl desáté do jedné v noci zastavili 240 vozidel. Pět řidičů mělo pozitivní dechovou zkoušku na alkohol, jednomu z nich policisté naměřili 1,22 promile. Dalších deset řidičů nemělo řidičský průkaz, jeden další ho sice měl, ukázalo se však, že je padělaný.

Z pražské magistrály se policisté přesunou na další významné silnice v celém Česku. „Budou hlavně na tranzitních trasách, protože se předpokládá, že se lidé budou vracet z dovolených, děti z prázdnin. Jsou vytipovány nejrizikovější úseky, kde by mohlo dojít k největším problémům,“ přiblížila policejní mluvčí Markéta Johnová. Policejní akce bude trvat do neděle.

Policisté kontrolují před koncem prázdnin auta (zdroj: ČT24)