S pokutou 150 milionů od ROP Severozápad počítáme, hlásí Ústecko

Ústí nad Labem - Ústecký kraj má zaplatit 150 milionů za chyby v zadávání projektů realizovaných z evropských dotací Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ). Žádné oficiální rozhodnutí zatím neobdržel, přesto už případnou pokutu zahrnul do připravovaného rozpočtu na příští rok. V celém Ústeckém kraji mají podle deníku Insider zaplatit příjemci dotací celkem 400 milionů korun, jsou mezi nimi například také chomutovský nebo ústecký magistrát.

Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové vychází pokuta z rok starého auditu krajských projektů společnosti Deloitte zadaného ministerstvem financí. „O možnosti, že Ústecký kraj zaplatí nějaké pokuty, byli informováni všichni zastupitelé, když rozhodovali o dotaci pro ROP Severozápad na uhrazení korekce. Tato možnost byla zohledněna v nárocích na rozpočet,“ uvedla mluvčí. 

Kraj zatím nedostal žádné oficiální rozhodnutí, nezná ani přesnou výši pokuty

„Závěry z auditu Deloitte Ústecký kraj rozporoval a je připraven i nadále pracovat na minimalizaci finančních nároků, případně neoprávněné pokuty řešit soudní cestou. Naše výběrová řízení na silnice posuzoval ÚOHS nebo policie, nikde neshledali žádná pochybení,“ uvedla Hanáčková. 

Podle mluvčího ROP Severozápad Vojtěcha Krumpa se o praktických náležitostech v současnosti jedná. „Peníze bude od příjemců požadovat ROP Severozápad,“ vysvětlil. Výši pokuty navrhuje auditorská firma, jedná se i o jejích případných změnách. Podle Insideru Evropská komise (EK) pokutovala v Ústeckém kraji žadatele, kteří vybírali v letech 2008 a 2009 dodavatele v takzvaných losovačkách. Kromě Ústeckého kraje se pokuta údajně týká také chomutovského magistrátu za stavbu tréninkové hokejové haly a zimního stadionu nebo Ústí nad Labem za několik projektů včetně opravy muzea. 

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Kromě pokuty vyměřené za konkrétní projekty bude muset Ústecký kraj zaplatit do roku 2020 dalších 598 milionů korun. Požaduje je Evropská komise jako pokutu za chyby v projektech. Dříve pozastavené čerpání dotací bude obnoveno nejspíš na konci září, do roku 2015 by tak úřad mohl rozdělit ještě dalších asi 6,5 miliardy korun. 

Proplácení dotací z ROP Severozápad bylo více než rok pozastaveno. EU je pozastavila poté, co šéfa dotačního úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi v březnu 2011 zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Kušnierze dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.