Nepříznivým vlivům odolávají klatovské mumie víc než 300 let

Klatovy - Katakomby s téměř čtyřiceti mumifikovanými těly patří k největším dominantám Klatov. Ostatky z přelomu 17. a 18. století musí pravidelně kontrolovat restaurátoři. Jednou za pět let pak i kompletně rekonzervovat.

Více než tři sta let dokázala těla v kryptě pod klatovským jezuitským kostelem odolávat nepříznivým vlivům. A to díky systému ventilace, který je využíván dodnes. „Musíme přiznat, že to je geniální nápad pravděpodobně italských architektů,“ řekl předseda Občanského sdružení Katakomby Klatovy Václav Chroust. Přesto se mumifikované ostatky nevyhnou pravidelnému zásahu odborníků.

Těla musí restaurátoři kontrolovat dvakrát ročně. U každé mumie přitom stráví asi patnáct minut - kompletní rekonzervaci provádí jednou za pět let. „Při změně vlhkosti vzduchu a teploty se může stát, že se objeví nějaká plíseň, která může zachovalou kůži a textil degradovat. Proto se dělají kontroly, aby se tomu předsešlo,“ vysvětlila restaurátorka Jana Trsková.

Na tělech, která dnes váží kolem deseti kilogramů, musí restaurátoři zvlášť ošetřit kosti a dochovanou kůži. Zároveň prohlédnou i zbytky oděvů. Oděv, který je možný z těla sejmout, musí restaurátoři ošetřit zvlášť. A občas při tom narazí i na zbytky šatů, které jim pomáhají v dalším výzkumu.

Klatovské katakomby navštěvují ročně desítky tisíc lidí. A každou sezonu je pro ně připraveno několik novinek - třeba průvodkyně v jezuitských kostýmech.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)